13 دقیقه مطالعه
رابیتس یکی از پرکاربردترین محصولات ساختمانی است که بعضا از آن با نامهای دیگری مانند رابیت، راویز و یا حتی راویس نیز یاد میشود و عمدتا میتوان آن را در سقفهای کاذب پیدا کرد. اگر میخواهید با کاربرد سقف رابیتس، مزایا و معایب، انواع آن و همچنین تعریف رابیتس چیست آشنا شوید، تا انتهای این مقاله در کنار ما باشید.
رابیتس در واقع نوعی ورقه فولادی است که از کشش عرضی و پرسکاری ورقههای گالوانیزه تولید میشود و به واسطه مقاومت بالایی که دارد، میتواند به استحکام هرچه بیشتر ساختمان کمک کند. رابیتس یا راویز، شکلهای مختلفی دارد که بسته به نوع کاربرد، میتوان آنها را در سایزها و طرحهای مختلف استفاده کرد. یکی از ویژگیهای مهم سقف رابیتس، انعطافپذیری زیاد در عین استحکام بالاست؛ این یعنی در اجرای سقفهای کاذب، خیلی سریع و ساده میتوان از این محصولات استفاده کرد.
فهرست این مطلب
مشخصات و اجزای سقف رابیتس
ضخامت این محصولات معمولا چیزی بین 0.25 تا 0.5 میلیمتر بوده و مقاومت بالای آنها در برابر رطوبت و تغییرات دمایی باعث شده تا رد پای آن را در مراحل مختلف ساختمانسازی مشاهده کرد.
سقف کاذب رابیتس اجزای مختلفی دارد، از جمله:
- میلگرد آویز: وظیفه آن، انتقال بار اصلی مربوط به سقف کاذب به سقف اصلی خواهد بود.
- نبشی: بار مربوط به میلگردهای آویز را به سقف اصلی منتقل میکنند.
- توری: قسمتی مهم از سقف کاذب که به آن پل نیز میگویند.
- سیمهای گالوانیزه: میلگردهای فرعی و نبشی را به توری متصل میکنند.
- اندود گچ و سیمان: بخشی مهم که مانع از نفوذ رطوبت به داخل سقف کاذب رابیتس خواهد شد.
برای اجرا و نصب سقفهای راویز یا رابیتس، باید وسایلی از جمله قیچی میلگرد بری، شاقول، انبر آرماتوربندی و همچنین دستگاه جوش در دسترس شما باشد تا با کمترین هزینه و زحمت بتوان بخشهای مختلف را سرهم کرد. توجه داشته باشید که سقف رابیتس با سقف کناف، تفاوتهای زیادی داشته و هرکدام از آنها با مزایا و معایب خاص خود را دارند. ابعاد استاندارد رابیتس در تولید، 60×240 سانتیمتر است که بسته به مساحت مورد نیاز، باید آن را در شکلها و اندازههای مختلف برش زد.
بیشتر بخوانید: تفاوت رابیتس و کناف در چیست؟
کاربرد سقف رابیتس
همانطور که از نام این محصولات پیداست، بیشترین کاربرد راویز در ساخت سقفهای کاذب و اجرای آنها در طرحهای مختلف است. رابیتس همچنین میتواند گزینه بسیار خوبی برای زیرسازی و ایجاد بستری مناسب برای گچکاری، گچبری، پوشاندن بتنهای سیمانی و … باشد. هرچند، اگر میخواهید سقف بیشترین مقاومت را داشته باشد، حتما باید این کار را زیر نظر متخصصان این حوزه انجام دهید.
اجرای سقف رابیتس در ساختمانها کار سختی نیست؛ فقط کافیست بعد از قرار دادن میلگردها و جوش دادن شبکههای توری، عملیات گچکاری را به شکل دلخواه انجام دهید. از آنجایی که اجرای سقف کاذب میتواند کمی زمانبر باشد، بهتر است این کار در مراحل اولیه ساختمانسازی انجام شود.
یکی دیگر از کاربردهای مربوط به سقف رابیتس، نماسازی محیطهای مختلف مانند سالنهای کنفرانس و ایجاد بستری برای نورپردازی است. به علاوه، با استفاده از این محصولات میتوان به بهبود دکوراسیون داخلی و زیباسازی بخشهای مختلف نیز کمک زیادی کرد.
مزایا و معایب رابیتس سقف
همانند دیگر محصولات فولادی و ساختمانی، سقف رابیتس هم مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه، به صورت جداگانه در مورد آنها صحبت خواهیم کرد.
مزایا سقف رابیتس
مهمترین مزیت در مورد رابیتس سقفی، سرعت بالا در اجرا در کنار استحکام بالا به شرط رعایت اصول مهندسی است. این محصولات همچنین انعطافپذیری خوبی دارند و میتوان آنها را به شکلهای مختلفی درآورد؛ در نتیجه، این محصولات در انجام کارهای مختلفی مانند اجرای سقف کاذب یا ایجاد پایه برای گچبری بسیار مناسب هستند. از رابیتس برای نماسازی و انجام کارهای مختلفی مانند ترمیم نما و شکستگی دیوار و زیرسازی برای اجرای کامپوزیت نیز میتوان استفاده کرد. موارد زیر، از دیگر کاربردهای مربوط به سقف راویز یا رابیتس هستند:
- بستر مطلوب برای زیرسازی و ایجاد سطوح یکنواخت
- تحمل وزنهای بالا
- طول عمر بالا به واسطه طراحی شبکهای
- قابلیت ترمیم ساده و سریع
- صرفهجویی در هزینههای ساختمانسازی
- امکان خرید ساده و در دسترس بودن
- اجرای سریع و بدون نیاز به نیروی متخصصپ
معایب سقف کاذب رابیتس
در مورد مزایا صحبت کردیم، بد نیست نگاهی اجمالی به معایب استفاده از سقفهای کاذب رابیتس نیز داشته باشیم:
- سرعت پایین در اجرا
- وزن نسبتا بالاتر در مقایسه با محصولات دیگر
- فقدان خاصیت آکوستیکی و ضد صدا بودن
- مصرف بالای گچ در برخی از طرحهای دلخواه
- دستمزد بالاتر گچکاری
- وجود محدودیت فضا در گچکاری
- امکان بروز ترکهای مختلف در پوشش نهایی
انواع سقف رابیتس
به صورت کلی، انواع رابیتس را بر اساس ستون، وزن و چشمه به سه دسته مختلف تقسیم میکنند که کاربردهای آنها با یکدیگر متفاوت است.
۱- تقسیم بندی بر اساس ستون
معمولا هر ورقه رابیتس، تعداد مشخصی ستون دارد و همین مسئله باعث میشود تا این محصولات را با نامهای مختلفی مثل 9 ستونه، 11 ستونه، 13 ستونه، 17 ستونه و … بشناسیم. در حال حاضر، در ایران از مدلهای 13 ستونه در ساختمانسازی استفاده میشود، در حالی که در معماری مدرن، رابیتس 17 ستونه بیش از همه مورد استفاده قرار میگیرد. گفتنی است رابیتس 13 ستونه وزن بیشتر و البته کیفیت بالاتری در مقایسه با دیگر مدلها دارد و به همان نسبت نیز با قیمت بیشتری به فروش میرسد؛ در اجرای این محصولات همچنین به ملات کمتری نیاز خواهد بود.
۲- تقسیم بندی بر اساس وزن
در این حالت، به جای تعداد ستون، ضخامت هر ورقه ملاک قرار میگیرد. بسته به نوع رابیتس و تعداد ستونهای آن، هر ورقه میتواند چندین مدل مثل سبک، نیمهسنگین (متوسط) و سنگین داشته باشد که وزن هرکدام از آنها متفاوت بوده و محل استفاده آنها نیز به کاربرد شما بستگی دارد. مثلا وزن رابیتس 9 ستونه برای مدلهای سبک، نیمهسنگین و سنگین، به ترتیب برابر 660، 790 و 870 گرم است.
همینجا اضافه کنیم که وزن بالاتر به معنی برتری محصول نیست و هنگام استفاده، حتما باید به کاربردی که محصول مورد نظر دارد نیز توجه داشت.
۳- تقسیم بندی بر اساس چشمه
روزنههایی که بین ستونهای مختلف رابیتس وجود دارند، تحت عنوان «چشمه» شناخته میشوند. چشمههای رابیتس وظیفه جذب انرژی را بر عهده دارند و اندازه آنها نباید خیلی بزرگ یا کوچک باشد. این روزنهها معمولا شکلهای هندسی مختلفی دارند و در محصولاتی که داخل کشور مورد استفاده قرار میگیرد، مدلهای 2 یا 3 چشمهای با شکل متوازیالاضلاع، محبوبترین مدل است.
قیمت سقف رابیتس و گچ امروز
با توجه به میزان فروش و استفاده بالا از رابیتس در ساختمانسازی و دکوراسیون داخلی، قیمت سقف رابیتس و گچ به صورت لحظهای و روزانه دستخوش تغییر میشود و قبل از خرید، بهتر است قیمت روز آن را حتما از طریق منبعی مطمئن، چک کنید. فولادینو به عنوان یکی از معتبرترین وبسایتهای این حوزه، قیمت روز رابیتس را به صورت لحظهای و دقیق در اختیار شما قرار داده و کمک میکند تا خریدی بهتر و آسانتر را تجربه کنید.