Header Image

رابیتس چیست؟ معرفی انواع راویز

Icon
۱۰ دقیقه
Icon
سینا عاشوری
Icon
۴ سال پیش
Icon
معرفی محصولات

رابیتس یا در زبان عامیانه راویز یکی از مهم‌ترین محصولاتی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. از رابیتس معمولا در اجرای سقف‌های کاذب و همچنین دکوراسیون و نما استفاده می‌شود. در این مقاله علاوه بر پاسخ به پرسش رابیتس چیست، به بررسی انواع راویز و کاربرد‌های این محصول نیز می‌پردازیم و اطلاعات مختصر و مفیدی را خدمت شما ارائه می‌دهیم. با فولادینو همراه باشید.

رابیتس چیست؟

شاید برای شما این سوال پیش بیاد که راویز یا همان رابیتس چیست؟ رابیتس، یکی از انواع مصالح فولادی است که در صنعت ساختمان‌سازی استفاده می‌شود و بسیار پرکاربرد است. این محصول از پانچ و پرسکاری ورق‌های گالوانیزه تولید شده و به صورت شبکه‌ای و برش داده شده به بازار عرضه می‌شود. فولاد گالوانیزه دارای مقاومت بالایی در شرایط مختلف است و به همین دلیل این محصول برای استفاده در صنعت ساختمان‌سازی بسیار مناسب است. لازم به ذکر است که به این محصول در زبان عامیانه راویز هم گفته می‌شود و از کلمه راویز به عنوان جایگزین رابیتس در بازار استفاده می‌شود.

تاریخچه استفاده از رابیتس

کارل رابیتس، مهندس آلمانی در سال ۱۸۷۸میلادی اولین بار از رابیتس برای ساخت پشت بام خانه خود استفاده کرد. او از میله هایی به قطر ۵  تا ۸ میلیمتر که کاملا به صورت راست و عمود بر هم قرار گرفته شده بود استفاده کرده تا بستر مناسبی برای ملات گچ و سیمان ایجاد کند و سقف خانه خود را  بسازد. پس از آن، به مرور و در گذر زمان، رابیتس‌های ساخته شده تنوع بیشتری به خود گرفتند و برحسب محل‌های مورد استفاده خود، در ابعاد و ویژگی‌های متنوعی ساخته شدند. بدیهی است که هرچه کاربرد رابیتس حساس‌تر بوده و نیاز به تحمل بار بیشتری داشته باشد، استفاده از رابیتس‌های با کیفیت پوشش بهتر و تعداد ستون و چشمه بیشتر، اولویت خواهد داشت.

کاربرد رابیتس

ورق‌های رابیتس به دلیل نوع ساختار و شبکه‌ای بودن آن، بستر مناسب و چسبنده‌ای را شکل می‌دهند که بسیاری از ملات‌ها از جمله گچ و سیمان به خوبی به آن می‌چسبند.

کاربرد رابیتس چیست؟

در ادامه به کاربرد‌های رابیتس در ساختمان‌سازی اشاره خواهیم کرد.

۱) کاربرد رابیتس در سقف کاذب چیست؟

بیشتر برای گچکاری و کارهای تزئینی مانند دکوراسیون داخلی، اپن آشپزخانه و ایجاد طرح‌های متنوع برای نور مخفی و غیره به کار می‌رود. 

۲) کاربرد رابیتس در نما و ایجاد حجم‌های ساختمانی چیست؟

معمولا برای سطوح حجم دار در نمای ساختمان، جلو و عقب رفتگی نما و شکل‌ دادن انواع طرح‌های مختلف که موجب تنوع و زیبایی در کار می‌شوند، استفاده می‌شود. 

۳) کاربرد رابیتس در جلوگیری از ترک چیست؟

یکی دیگر از کاربرد‌های رابیتس، درگیری مناسب با دیوار‌ها و ستون است که با قرار گرفتن بر روی آن‌ها باعث ایجاد همبستگی و انسجام بر روی سطح و همچنین جلوگیری از ترک می‌شود. 

۴) کاربرد رابیتس در دیوار کاذب چیست؟

با ایجاد یک سطح مناسب از رابیتس، میتوان از آن‌ها برای پوشش دادن و کاور کردن تاسیسات، لوله‌ها و اتصالات، کانال‌های کولر و غیره و همچنین ایجاد یک لایه مناسب جهت قرارگیری سنگ در آن استفاده کرد. 

۵) کابرد رابیتس در بتن‌ریزی چیست؟

در نقاط قطع بتن، به خصوص فونداسیون‌ها کاربرد دارد.

انواع رابیتس به همراه ابعاد و سایز

رابیتس معمولا بر اساس ساختمان فیزیکی خود دسته‌بندی می‌شود. منظور از ساختمان فیزیکی، مشخصا تعداد ستون، تعداد چشمه و وزن رابیتس است. هرکدام از این طبقه‌بندی‌ها می‌توانند در داخل خود با هم همپوشانی داشته و به یکدیگر وابسته باشند. برای آشنایی بیشتر با این تقسیم‌بندی‌ها، در ادامه به توضیح بیشتر هر کدام از انواع رابیتس می‌پردازیم.

۱) انواع رابیتس بر اساس تعداد ستون

بر اساس نوع نیاز، رابیتس‌ها را در تعداد ستون‌های مختلف تهیه می‌کنند که شامل رابیتس ۹ستونه، رابیتس ۱۱ستونه و رابیتس ۱۳ستونه میشود.

رابیتس ۹ ستون

رابیتس ۹ ستون که در تقسیم بندی پیشین در مورد آن صحبت شد، بر حسب وزن خود به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود.

  • سبک بین بازه ۴۰۰ تا ۷۰۰ گرم
  • نیمه سنگین: بین بازه ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم
  • سنگین: بین بازه ۸۰۰ تا ۹۰۰ گرم
  • فوق سنگین: بین بازه ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ گرم

رابیتس ۱۳ ستون

رابیتس ۱۳ستون هم به مانند رابیتس ۹ ستون از بازه‌های وزنی زیر برای تقسیم‌بندی وزنی خود استفاده کرده است.

  • سبک بین بازه ۶۰۰ تا ۷۰۰ گرم
  • نیمه سنگین بین بازه ۷۰۰ تا ۹۰۰ گرم
  • سنگین ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ گرم
  • فوق سنگین بیشتر از ۱۰۰۰ گرم

۲) انواع رابیتس بر حسب وزن

با توجه به ورقی که در رابیتس استفاده می‌شود و ضخامت‌های متفاوت آن، هر ورق رابیتس میتواند وزن متفاوتی داشته باشد. در این دسته بندی، ورق‌ها را به گروه‌های سبک، نیمه سنگین، سنگین و فوق سنگین تقسیم می‌کنند که هر کدام  بنا به ضخامت‌های متفاوت، دارای قیمت‌های مختلفی نیز هستند. این عامل، یکی از پارامترهای اساسی در تعیین قیمت رابیتس به حساب می‌آید.

۳) انواع رابیتس بر اساس تعداد چشمه

رابیتس‌ها را می‌توان بر اساس منفذ‌های موجود در ورق یا همان چشمه‌های موجود نیز دسته بندی کرد، که این رابیتس‌ها معمولا به صورت دو چشمه یا سه چشمه در بازار ایران وجود دارند. این چشمه‌های می‌توانند شکل‌های متفاوتی مانند لوزی، مربع یا متوازی الاضلاع داشته باشند که رایج ترین آن‌ها در ایران استفاده از چشمه های متوازی الاضلاع است.  

مزایا و معایب رابیتس

استفاده از رابیتس یا راویز در طراحی داخلی ساختمان، گام بزرگ و رو به جلویی بود که توانست مزایای ممتازی را نسبت به حالت کلاسیک طراحی داخلی، در اختیار سازندگان ساختمان قرار دهد. در این بخش به مزایا و معایب این محصول اشاره می‌کنیم.

مزایای استفاده از رابیتس چیست؟

از جمله این مزایا، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اجرا با سرعت مناسب
  • دسترسی آسان و فراوانی در بازار
  • استحکام نسبی در صورت رعایت اصول کار و جوش مناسب
  • اجرای آسان
  • تحمل بار زیاد
  • ایمنی بالا در هنگام حوادث
  • نیاز نداشتن به فرد متخصص در اجرای آن
  • ایجاد سطحی یکدست و بدون ترک خوردگی 
  • مقاومت بیشتر در برابر زنگ‌زدگی ناشی از استفاده از ورق‌های گالوانیزه
مزایا و معایب رابیتس چیست؟

معایب استفاده از رابیتس چیست؟

علی رغم مزایای ذکر شده، رابیتس دارای معایبی نیز است. معایب عمده رابیتس شامل موارد زیر می‌باشند: 

  • وزن نسبتا  زیاد در مقایسه با بقیه روش‌های اجرا
  • نداشتن خاصیت آکوستیک و ضد صدا بودن 
  • نیاز به مقادیر زیادی گچ در طول اجرا که سبب سنگین شدن آن می شود
  • طولانی بودن زمان خشک شدن و در نتیجه مناسب نبودن برای بازسازی

رابیتس کاری چیست؟

رابیتس بندی یا رابیتس کاری به فرایندی گفته می‌شود که در آن از رابیتس، تحت عنوان زیرساختی جهت اجرای عملیت‌های مختلف مانند گچ‌کاری، سیمان‌کاری و غیره استفاده می‌شود. رابیتس کاری علاوه بر بالا بردن سرعت اجرای سازه، باعث بالا رفتن مقاومت سازه در برابر ترک نیز می‌شود.

تشخیص کیفیت پوشش رابیتس

یکی از راه حل‌های ساده و کاربردی برای مطمئن شدن از کیفیت پوشش گالوانیزه رابیتس، استفاده از یک تکنیک ساده است. در این تکنیک پس از کوبیدن رابیتس به یک سطح سخت، اگر تکه‌های گالوانیزه از رابیتس جدا شده و بر روی زمین ریخته شد، یعنی پوشش رابیتس مورد نظر، کیفیت لازم را ندارد.

جمع‌بندی

در این مقاله تلاش بر این شد تا شما را با رابیتس بیشتر آشنا کنیم و اطلاعات مختلفی مانند رابیتس چیست، تاریخچه، کاربرد، انواع راویز و قیمت رابیتس در اختیار شما قرار دهیم. معمولا با توجه به تعداد ستون و وزن ورق، قیمت رابیتس یا قیمت راویز در بازار مشخص می‌شود، البته کارخانه‌ی تولیدکننده رابیتس نیز در قیمت نهایی تاثیرگذار است. شما می‌نوانید جهت اطلاع از آخرین قیمت و همچنین خرید و سفارش انواع محصولات فولادی به وبسایت فولادینو مراجعه کنید.

مشاوره خرید