10 دقیقه مطالعه
در ساختمانسازی از مقاطع مختلفی استفاده میشود که یکی از اصلیترین آنها پروفیل است. پروفیلهای ساختمانی مقاطع توخالی فولادی هستند که بسته به موارد مصرفشان در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرند. در این مقاله میخواهیم در مورد اینکه پروفیل ساختمانی چیست، انواع آن، نحوه تولید و کاربردهایی که دارد، صحبت کنیم.
شما میتوانید با استفاده از کانالهای ارتباطی موجود در فولادینو از قیمت پروفیل ساختمانی اطلاع پیدا کنید.
فهرست این مطلب
پروفیل ساختمانی چیست؟
پروفیل ساختمانی در میان مقاطع کاربردی قرار گرفته و از آن برای ساخت و ساز استفاده میشود. طرح و جنسهای مختلف این مقاطع آهنی باعث شده تا هر کدام با نامی مشخص و برای قسمتهای خاصی از ساختمان سازی استفاده شود. پروفیلهای ساختمانی معمولا از ورقهای با ضخامت کم تولید میشوند و دارای فرمدهی و شکلپذیری مناسب و ابعاد متنوع هستند.
بیشتر بخوانید: پروفیل چیست؟
انواع پروفیل ساختمانی
پروفیل ساختمان را میتوان بر اساس ویژگیهای مختلف ظاهری، تولید و کاربردشان در دستهبندیهای مختلفی قرار داد:
- پروفیل ساختمانی باز: دارای سطح مقطع باز هستند و در میان آنها میتوانیم به میلگرد، تسمه، تیرآهن، نبشی و ناودانی اشاره کنیم.
- پروفیل ساختمانی بسته: به صورت مقاطعی توخالی بسته هستند که در اشکال مختلفی تولید میشوند.
- پروفیل ساختمان آبرو: برای هدایت و انتقال آب باران در ساختمانها به کار برده شده و به دلیل رطوبتی که با آن برخورد میکند، باید دارای جنسی با کیفیت باشد. معمولا این نوع پروفیل از جنس گالوانیزه است. همچنین به دلیل عدم نیاز به استحکام بالا، گاهی از پروفیل سبک گالوانیزه نیز در تولید آن استفاده میشود. اصولا پروفیلهای سبک مقرونبهصرفهتر هستند.
- پروفیل ساختمان تسمه: یکی دیگر از انواع پروفیل است که عرض و ضخامت مشخصی داشته و در میان مصالح محکم و مقاوم قرار میگیرد. این مدل از پروفیل ساختمانی بیشتر از مدلهای دیگر در ساختمانسازی استفاده میشود.
- پروفیل ساختمانی I: این پروفیل همان تیرآهن است که به میزان زیادی در ساختمانسازی به کار برده شده و استحکام بالایی دارد. از این قطعه در قسمتهای مختلف ساختمان و به عنوان پایه، زیرساز اصلی و سقف استفاده شده و از ورق سیاه ضخیم تولید میشود. خود پروفیل I نیز دارای انواع مختلف INP، IPB و IPE است.
- پروفیل ساختمانی سپری T: در میان انواع پروفیل ساختمانی، سپری T نیز یکی از پرمصرفترینهاست. انعطاف کم این پروفیل باعث شده تا به راحتی خمکاری نشود و عموما برای اتصالات، شیروانی، خرپا و … از آن استفاده میشود.
- پروفیل ساختمانی L: این پروفیل شبیه به L انگلیسی طراحی شده و دلیل اصلی نامگذاری آن نیز همین است. مقاومت بالایی که در این مدل از پروفیلها قرار گرفته باعث شده تا در بخشهای مختلف ساختمان مورد استفاده قرار گیرد.
- پروفیل ساختمانی Z: نوعی از پروفیل است که معمولا محل قرار گرفتن آن را در نقشه ساختمان با استفاده از حرف Z مشخص میکنند. از پروفیل Z نه تنها در ساختمانسازی بلکه در ساخت کشتیها نیز استفاده میشود.
- پروفیل ساختمانی ناودانی: دو نوع مختلف از این پروفیل وجود دارد که به صورت ساده و مشبک هستند. جنس این مدل با توجه به کاربردهای مختلفش از آلومینیوم، استیل، فولاد یا ورق گالوانیزه است. از پروفیل ناودانی معمولا برای چارچوب در و پنجره استفاده میشود.
مزایا و معایب پروفیل ساختمانی
پروفیل ساختمانی در میان مصالح ساختمانی بسیار مناسب به منظور مقاوم سازی ساختمانها استفاده میشود که از آن در چارچوب، سقف و ستونها استفاده میشود. اما یکی از معایبش را میتوانیم کمبود آن در ایران بدانیم و این موضوع باعث شده تا قیمتش کمی بالاتر رود. به علاوه هزینه اتصال آن نیز به دلیل نیاز به دستگاه conXL، بالا بوده و به سختی انجام میشود.
نحوه تولید پروفیل ساختمان
به طور کلی پروفیل ساختمانی با استفاده از ورقهای فولادی تولید میشود، اما نوع این ورقها میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال برای درب و پنجره یک ساختمان از ورق گالوانیزه استفاده میشود چرا که مقاومت خوبی را در برابر رطوبت دارد. اما جدا از مادهی اولیه به کار رفته در تولید این پروفیلها، روشهای مختلفی نیز برای تولید آنها استفاده میشود که در این میان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
روش نورد گرم
در این روش فولاد، درون یک کوره ذوب شده و در نهایت نیازی به جوش کاری یا پرس دادن ندارند. تنها پس از ذوب کامل فولاد، پروفیل به شکل دلخواه درآمده و پس از خنک شدن مورد استفاده قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: تفاوت نورد سرد و گرم
روش نورد سرد
روش دیگری است که در آن خبری از کوره و فلز مذاب نبوده و تمام ورقهای فولادی باید با استفاده از ابزارهای مخصوص خم و پرس شوند. همچنین در این روش جوشکاری نیز انجام میشود. پروفیلهای تولید شده با این روش معمولا مقاومت زیادی ندارند و برای چارچوب و … به کار برده میشوند.
روش مرکب
ترکیبی از روش گرم نورد و سرد نورد، روش مرکب را تولید میکند. در این روش پروفیلهایی تولید میشوند که از نظر مقاومتی بین پروفیلهای دو روش قبلی قرار گرفته و معمولا از آنها برای بخشهای خاصی از ساختمان استفاده میشود.
کاربرد پروفیل ساختمان
پروفیل ساختمانی بر اساس جنس و مدلی که دارد، در قسمتهای مختلف ساختمان به کار برده میشود. برخی از این قطعات برای استحکام ساختمان، برخی مخصوص درب و پنجره و گروهی تنها نقش پوششدهی را به عهده دارند
. اما به طور کلی از جمله کاربردهای پروفیل ساختمانی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تولید نردههای فلزی ساختمان
- صنعت خودروسازی
- ساخت پایههای میز و صندلی فولادی
- ساخت کرکرههای برقی مغازهها
- پوشش سقف سوله
- صنعت کشتیرانی
- ساخت نرده های پیادهرو و خیابانها
- شاسی تریلرها و نفت کش ها
- ساختن اسکلت فلزی و ستون
کارخانههای تولید کننده پروفیل ساختمانی
کارخانههای مختلفی در زمینه تولید انوع پروفیل ساختمانی فعال هستند و مصالح با کیفیتی را به بازار ارائه دادهاند. در این میان میتوانیم به اسامی زیر اشاره کنیم:
- شرکت لوله و پروفیل صابری
- پروفیل ساوه
- کارخانه فولاد مهر سهند
- پروفیل کیان پرشیا
- گروه صنعتی تهران شرق
- شرکت جهان پروفیل پارس
ابعاد و مشخصات استاندارد پروفیل ساختمانی
به طور کلی در کارخانههای مختلف قوطی پروفیل ساختمانی با اندازههای متفاوتی تولید میشوند و هر کدام برای مصارفی خاص هستند. معمولا ضخامتهای 2، 2.5، 2.8، 3 و 3.8 متداولترین پروفیلهای ساختمانی را تشکیل میدهند.
همچنین از نظر سایز و ابعاد نیز 20*10، 20*20، 30*20، 40*20، 30*30، 40*40، 80*40، 50*50، 70*70، 90*90 و … را میتوانیم ببینید. طول پروفیلهای نیز به صورت 6 و 12 متر است که البته امکان سفارش با ابعادی متفاوت نیز وجود دارد.
جمعبندی
پروفیل ساختمانی در میان مقاطع کاربردی قرار گرفته و از آن برای ساخت و ساز استفاده میشود. طرح و جنسهای مختلف این قطعات آهنی باعث شده تا هر کدام با نامی مشخص و برای قسمتهای خاصی از ساختمان سازی استفاده شود. در این مطلب به طور کامل در مورد این مقطع صحبت کردیم و با مزایا و معایب آن آشنا شدیم.
برای دریافت قیمت انواع محصولات فولادی تنها کافیست که با مجموعه فولاد سازان راه ابریشم در ارتباط باشید و از بخشهای مختلف سایت فولادینو دیدن کنید.