10 دقیقه مطالعه
در این مطلب قصد داریم تا به بررسی تفاوت فولاد ST37 و ST52 بپردازیم. پیش از هر چیزی باید بگوییم که این فولادها از برترین مواد اولیه به شمار میروند که در صنایع گوناگون به کار گرفته میشوند و هر کدام از این فولادها توانستهاند ویژگیهای مختلفی را به خود اختصاص دهند. همین ویژگیها نیز زمینهساز کاربردهای گسترده هستند. این فولادها توانستهاند خواص مکانیکی مختلفی را با خود به همراه داشته باشند. این خواص را میتوانیم از مناظر مختلف مورد بررسی قرار دهیم که تنش تسلیم، مدول الاستیسیته نمونهای از این موارد به شمار میروند. در ادامه ضمن بررسی این خواص مکانیکی، به بررسی تفاوتهای موجود نیز خواهیم پرداخت؛ پس تا انتهای مطلب دنبالکننده ما باشید.
فهرست این مطلب
فولاد ST37 چیست؟
در ابتدا به بررسی این سؤال که فولاد ST37 چیست، میپردازیم. فولاد ST37 یکی از پرکاربردترین مواد اولیه در صنعت ماشینآلات به حساب میآید. در این فولاد درصد کمی کربن به کار رفته است؛ به همین علت جوشپذیری بسیار مناسبی دارد. همچنین خواص مکانیکی فوقالعاده این فولاد باعث میشود تا طول عمر آن نیز افزایش پیدا کند. برخی ویژگیها در فولاد ST37 به چشم میخورند که باعث شدهاند این محصول در مقایسه با سایر رقبای خود برتری بیشتری را داشته باشد؛ در ادامه علاوه بر بررسی بررسی این خواص، به صورت کامل به تفاوت فولاد ST37 و ST52 نیز میپردازیم.
بیشتر بخوانید: ورق ST37 چیست؟
فولاد ST52 چیست؟
نوع دیگری از فولاد، فولاد ST52 است. دو عنصری که در این فولاد به کار گرفته شدهاند، شامل سیلیسیم و منگنز میشوند؛ به همین علت استحکام فولاد بسیار افزایش پیدا کرده و میتواند وزنهای زیادی را تحمل کند. از این رو میتوان از آن به عنوان یکی از ایدهآلترین فولادها برای استفاده در صنعت ساختمانسازی یاد کرد. این فولادها را میتوان به شکلهای مختلفی مورد استفاده قرار داد. نبشی، لوله، ورق و میلگرد از این موارد به شمار میروند. کاربردهای این فولاد در صنایع بالادستی و مادر بسیار زیاد هستند. از صنایع معروفی که از فولاد ST52 بهره میبرند، می توانیم به صنایع قطعهسازی، شهرسازی، پلسازی، ریلسازی و همچنین ساخت ابزار اشاره کنیم. قبل از اینکه به تفاوت فولاد ST37 و ST52 بپردازیم، شما را دعوت می کنیم تا خواص مکانیکی هر کدام از فولادها را مشاهده کنید. هر کدام از خواصی که در ادامه ذکر میکنیم، یکی از تفاوتها را ایجاد میکنند.
بیشتر بخوانید: ورق ST52 چیست؟
خواص مکانیکی فولاد ST37
شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که چرا استفاده از فولاد ST37 در صنایع تا این حد گسترده است. اگر میخواهید به جواب این سؤال دست پیدا کنید، نیاز است تا به خواص مکانیکی این فولاد توجه داشته باشید. مهمترین خواص مکانیکی شامل تنش تسلیم و استحکام کششی میشوند.
اگر به نام این فولاد توجه کنید، متوجه خواهید که استحکام کششی نهایی این محصول 37 کیلوگرم بر میلیمتر مربع است. این مقدار را اگر به پاسکال تبدیل کنیم، عدد 362 مگاپاسکال به دست میآید. عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند باعث شوند که استحکام و همچنین دیگر خواص فولاد ST37 دستخوش تغییر شوند. از جمله این عوامل میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- عملیات فولادسازی
- عملیات حرارتی که شامل تنشگیری و نرماله کردن میشود
- سختکاری سطحی
همچنین ترکیبهای شیمیایی گوناگونی در این فولاد به کار گرفته میشوند. این ترکیبها شامل مس، نیتروژن، فسفر، گوگرد، منگنز و کربن هستند. مقادیر هر کدام از این موارد نیز با یکدیگر متفاوت هستند. جدولی که در ادامه آوردهایم به خوبی خواص مکانیکی و درصد ترکیب شیمیایی را به نمایش میگذارد:
خواص مکانیکی فولاد ST52
حالا نوبت آن است تا به بررسی خواص مکانیکی فولاد ST52 بپردازیم. اصلیترین دلیل تفاوت فولاد ST37 و ST52 به دلیل خواص مکانیکی و البته ترکیبات شیمیایی است. در ابتدا باید این نکته را ذکر کنیم که وجود عنصر فسفر در این فولاد توانسته کاربردهای گوناگونی را با خود به همراه داشته باشد.
به عنوان مثال با وجود این عنصر، فولاد ST52 میتواند از قابلیتهایی نظیر ماشینکاری و برادهکاری بهره ببرد. همچنین فسفر باعث میشود تا فولاد در دماهای بسیار بالا از خود استحکام خوبی به نمایش بگذارد. البته در خاصیت ماشینکاری، عنصر گوگرد نیز بسیار تأثیرگذار است.
در فولاد ST52 خاصیت ارتجاعی و همچنین استحکام بالا دیده میشود. سیلیسیم باعث ایجاد این خاصیتها شده است. منگنز نیز از جمله عناصری به حساب میآید که حضور آن میتواند منجر به افزایش موارد گوناگونی شود. از جمله این موارد میتوانیم به سختی، سختیپذیری، نقطه تسلیم و همچنین استحکام نهایی اشاره کنیم.
درجدول زیر میتوانید ترکیبات شیمیایی و خواص مکانیکی این فولادها را ببینید:
معادل فولاد ST37 و ST52 در ASTM
ASTM که به صورت کامل به معنای انجمن آمریکایی آزمون و مواد است، در سال 1898 تأسیس شد. هدف از تأسیس این انجمن سامان بخشیدن به تولید ریلهای راه آهن بود. این انجمن یکی از سازمانهای بینالمللی توسعه استاندارد به شمار میرود. در واقع این استانداردها توانستهاند گستره وسیعی از موارد مختلف را تحت پوشش خود دربیاورند که از جمله آنها میتوانیم به تولیدات مواد، سیستمها و وسایل اشاره کنیم.
درباره معادل فولاد ST37 و ST52 در ASTM، میتوان اینگونه گفت که پایهگذار فولاد در ایران آلمانیها بودن و به همین دلیل تمامی محصولات فولادی بر پایه استاندارد DIN آلمان شناخته میشوند؛ به همین منظور فولادهای موجود در بازار در استاندارد ASTM جایگزین ندارند و نمیتوان برای آنها از معادل استفاده کرد.
تفاوت فولاد ST37 و ST52 در چیست؟
حالا که با خواص مکانیکی هر کدام از این فولادها آشنا شدید، شاید راحتتر بتوانید به تفاوت فولاد ST37 و ST52 پی ببرید. مهمترین تفاوتهایی که میتوانیم نام ببریم، شامل موارد زیر است:
- شکل پذیری فولاد ST37 در مقایسه با فولاد ST52 بسیار بهتر است.
- وزن فولاد ST52 در مقایسه با ST37 سبک تر است.
- مقاومت فولاد ST37 در مقایسه با فولاد ST52 بسیار کمتر است. آلیاژهایی که در هر کدام از این فولادها به کار رفتهاند، باعث تفاوت فولاد ST37 و ST52 شدهاند.
- جوشکاری فولاد ST37 نسبت به ST52 بهتر است؛ دلیل آن نیز درصد پایینتر کربن است.
- کاربردهای فولاد ST37 بیشتر ساختمانی و کابردهای فولاد ST52 صنعتی است.
- از آنجایی که کربن ST52 بیشتر از فولاد ST37 است، سختی بیشتری نیز دارد.
اگرچه تفاوت فولاد ST37 و ST52 تنها شامل موارد بالا نیست، اما در بین مهمترین تفاوتهایی جای میگیرند که در این دو نوع فولاد مشاهده میشود.
فولاد ST37 و ST52 چه کاربردهایی دارند؟
حالا که با تفاوت فولاد ST37 و ST52 آشنا شدید، نیاز است تا به صورت کلی با کاربردهای آنها نیز آشنا شوید. هر چند به طور خاص و بر اساس ترکیبات و خواص، کاربردهای هر یک میتواند متفاوت باشد ولی در نگاهی کلی این کاربردها شامل موارد زیر است:
کاربردهای فولاد ST37
- در ساخت صفحه ستون ساختمان از این فولادها بهره برده میشود.
- در تولید لوازم خانگی این فولادها بسیار کاربردی هستند.
- از دیگر کاربردهای این فولادها ساخت شاسی، بدنه و رینگ خودرو است.
- در انواع دستگاههای صنعتی و تجهیزات کشاورزی کاربرد دارند.
- در فرایندهای خمکاری و برشکاری میتوانید شاهد حضور این فولادها باشید.
- در ساخت حفاظ، نرده، در و پنجره میتوان از این فولادها استفاده کرد.
- دیگر کاربردهای این فولادها شامل کشتیسازی، تانکرسازی، سدسازی، سولهسازی و پلسازی میشوند.
- مخازن نفت و گاز و همچنین ساخت آبگرمکنها نیز پذیرای حضور این فولادها هستند.
کاربردهای فولاد ST52
همچنین به دلیل ویژگیهایی که میتوانید در فولاد ST52 مشاهده کنید، کاربردهای آن گستردهتر بوده و در فولاد ST37 به چشم نمیخورند. از این کاربردها میتوانیم به ساخت ریلها، تسمه و چهارپهلو، جرثقیل، شاسی ماشینآلات سنگین، دیواره قطعات صنعتی و همچنین مخازن اشاره داشته باشیم. به طور کلی صنایع فلزی سنگین و پتروشیمی از این فولادها استفاده زیادی را دارند.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم تا شما را با تفاوت فولاد ST37 و ST52 آشنا کنیم. در ابتدا به بررسی هر کدام از فولادها به صورت جداگانه پرداختیم تا از این طریق یک آشنایی نسبی را به دست بیاورید. هر کدام از این فولادها دارای خواص و ویژگیهای گوناگون هستند؛ به همین علت کاربردهای آنها روز به روز در حال افزایش است. در ادامه شما را با خواص مکانیکی، ترکیبات شیمیایی و کاربردهای هر کدام از این فولادها نیز آشنا کردیم. همین خواص و ترکیبات باعث شدهاند تا بتوانید بین دو فولاد ذکر شده تفاوتهایی را مشاهده کنید.
شما میتوانید به منظور خرید انواع محصولات فولادی و همچنین اطلاع از قیمت روزانه این محصولات به وبسایت فولادینو مراجعه کنید.