9 دقیقه مطالعه
اگر در صنعت ساختوساز تجربهای داشته باشید حتما میدانید که یکی از مهمترین اشکال کاربرد میلگرد در ساختمان، بهصورت توری مش است. شبکهای متشکل از میلگردهای عمود بر هم که وظیفهاش تقویت بتن و بهاصطلاح مسلح کردن آن است. اما مزیت استفاده از توری مش چیست؟ چه کاربردهای دیگری داشته و چطور تولید میشود؟
در این مقاله از فولادینو، ضمن معرفی مشخصات کلی توری مشی و تاریخچهی ساخت و استفاده از آن، روش تولید، کاربردها و مزایایش را نیز شرح خواهیم داد. با ما همراه شده با یکی از مهمترین اشکال کاربرد میلگرد در صنعت ساختوساز آشنا شوید.
شما میتوانید قیمت توری مش را به راحتی و از طریق مجموعه فولاد سازان راه ابریشم دریافت کنید.
فهرست این مطلب
توری مش چیست؟
نام توری مش گویای شکل این سازهی فلزی است. این محصول از میلگردهای عمودی بر همی تشکیل میشود که به یکدیگر جوش خوردهاند. آنها با اتصال به هم، خانههایی مربعی یا مستطیلی را تشکیل داده و که در نهایت شبیه به یک توری مشبک است. به خانههای مش جوشی، چشمه نیز گفته میشود. به دلیل رطوبت معمول موجود در بتن، میلگرد مورد استفاده در تولید این محصول عمدتا گالوانیزه است.
اگر میپرسید که نوع میلگرد مورد استفاده در تولید توری مش چیست؟ پاسخ این است که هر دو نوع میلگرد ساده و آجدار در این سازه استفاده میشوند. بهطورکلی میلگردهای آجدار، درگیری بیشتری با بتن پیدا کرده و مقاومت آن در برابر تنش را بیشتر از میلگردهای ساده بالا میبرد. نکتهی مهم این است که آلیاژ میلگرد باید جوشپذیری بالایی داشته باشد. ضخامت میلگردهای مش جوشی نیز چندان بالا نبوده و معمولا در ابعاد مفتول است. بااینحال عامل اصلی تعیینکنندهی ضخامت مفتولهای توری مش، محل کاربرد آن است.
بیشتر بخوانید: توری مرغی چیست؟
توری مشی به دو صورت زیر در بازار یافت میشود:
- رولی؛ ساختهشده از مفتولهایی با قطر ۲٫۵ تا ۵ میلیمتر
- ورقی یا صفحهای؛ ساختهشده از مفتولهایی با قطر ۴ تا ۱۲ میلیمتر
تاریخچه ساخت و استفاده از توری مش
جالب است بدانید که توری فلزی، ایدهی جدیدی نیست. در مصر باستان از توریهای مشبک برای ساخت زیورآلات طلا و نقره استفاده میکردند. بااینحال استفاده از توری مش به شکل مدرن و صنعتی، عمری کمی بیش از دو قرن دارد. این محصول از سال ۱۸۰۰ وارد پروژههای ساختوساز در اروپا شد.
اگر میپرسید که نام مخترع توری مش چیست؟ در پاسخ باید به نام چارلز بارنارد (Charles Barnard) مخترع انگلیسی اشاره کنیم. او در سال ۱۸۴۴ دستگاه تولید توریهای فلزی را اختراع کرد. مسلما در توریهای تولید او، قطر مفتولها بهاندازهی میلگردهای امروزی نبود؛ اما محصولات او همچنان با برخی کاربردهای مشابه امروز، استفاده میشدند. اولین استفاده گسترده از مش جوشی در ساختمانسازی در سال ۱۸۸۰ در سازههای متعدد در شهر هارتلپول (Hartlepool) در انگلستان بود.
میتوان گفت که از ابتدای قرن بیستم، استفاده از توری مش بهعنوان یک رویهی پذیرفتهشده در صنعت ساختمانسازی اروپا، آمریکا و سپس مناطق دیگر دنیا نظیر کانادا، استرالیا و شرق آسیا درآمد. در دههی ۱۹۳۰ شاهد تولید توریهای مش پلاستیکی در آمریکا بودیم. نوع فولادی این محصول در جریان جنگ جهانی دوم، کاربردهای نظامی نیز پیدا کرد.
در زبان بینالمللی صنعت، توری مشی میلگردی را با عبارت Welded Wire Mesh و در برخی استانداردها با عبارت BRC Wire Mesh نیز میشناسند.
روش تولید توری مش چیست؟
همانطور که گفتیم، پرکاربردترین مواد اولیه در تولید توری جوشی مش، میلگرد گالوانیزه است. بااینحال در تولید این محصول از میلگرد تولید شده از فولاد ضد زنگ یا استنلساستیل، مفتولهای سیاه کربنی یا آهنی نیز استفاده میکنند. مراحل تولید این سازه را میتوان بهصورت زیر خلاصه کرد:
- کشش کلافهای فولادی تا رسیدن به قطر مورد نظر
- تبدیل کلافها به میلگرد به طولهای موردنظر
- قرار دادن میلگردها بهصورت عمودی بر روی یکدیگر با فواصل منظم و طبق نقشه و تشکیل چشمهها
- جوشکاری نقاط اتصال میلگردها با استفاده از دستگاههای جوش نقطهای مخصوص
کاربردهای توری مش چیست؟
همانطور که گفتیم، هدف اصلی استفاده از مش جوشی، افزایش مقاومت تنشی بتن در برابر نیروهای کششی، افزایش دما و غیره است. این محصول در بسیاری از ساختمانها بهعنوان جایگزینی برای آرماتورهای سنتی مطرح میشود.
اگر میپرسید مهمترین اشکال و روشهای کاربرد توری مش چیست؟ پاسخ ما موارد زیر خواهند بود:
- نگهداری از سقف و قطعات پیشساخته کامپوزیت کامپوزیت
- دیوارهای برشی و فونداسیون ساختمان
- ساخت و نصب تیرچه بهمنظور افزایش لنگر خمشی در سقفهای تیرچه بلوک
- کفسازی سالنها، سولهها، پارکینگها و انبارها
- ساخت سدهای بتنی
- ساخت کانالهای آب
- ساخت دیوارهای استخر
- تونلسازی و پلسازی
- ساخت دیوارها و کف مترو
- محل عبور خودروها در محوطههای کارگاهی
- ساخت اتوبان و فرودگاه
- ساخت ورزشگاه
- زیلوسازی و حصارکشی
- صنایع دکوراسیون داخلی
- ساخت ماشینآلات صنعت کشاورزی
مشخصات و انواع توری مش
از مهمترین مشخصات کلی توری مش که هنگام خرید باید آنها را در نظر داشت، موارد زیر هستند:
- عرض توری: یک تا ۲٫۵ متر
- طول: یک تا ۹ متر
- طول ضلع چشمه ها: هشت تا ۴۰ سانتی متر
- قطر مفتول: ۲٫۵ تا ۱۲ میلیمتر
- رنگ: سیاه
لازم به ذکر است که توری مش بر اساس وزن میلگردهای بهکاررفته در آن، به دو نوع سبک و سنگین تقسیم میشود. توریهای سبک معمولا بهصورت رولی و توریهای سنگین بهصورت ورقهای در بازار توزیع میشوند.
عوامل موثر در قیمت توری مش
اما معیار قیمتگذاری توری مش چیست؟ قیمت مش جوشی در درجهی اول به سایز میلگردها بستگی دارد. نکتهی مهم و تاثیرگذار دیگر در قیمت این محصول نیز اندازهی چشمههای آن است. هرچه توری ریزبافتتر باشد، میلگرد بیشتری در آن استفاده شده و قیمتش نیز افزایش مییابد. همچنین باید به تاثیر ساده یا آجدار بودن میلگردها در قیمت توری جوشی مش اشاره کنیم. بهطوریکه میلگرد آجدار، گرانتر بوده و هرچه آجهای بیشتری داشته باشد، قیمتش نیز افزایش مییابد. در کشور ما اساس دستهبندی میلگرد، درجهبندی آن از A1 تا A4 است. میلگرد A1 ساده و بدون آج و میلگردهای A2 تا A4 آجدار هستند. شکل و تعداد آجهای آنها نیز بهترتیب پیچیدهتر میشود. نوع آلیاژ میلگرد و مشخصات مکانیکی و شیمیایی آن نیز عوامل نهایی تاثیرگذار در قیمت این محصول است.
مزایای استفاده از توری مشی
شاید بپرسید که با وجود روشهای دیگر برای مسلحسازی بتن و دیگر کاربردهایی که ذکر شد، دلیل استفاده از توری مش چیست؟ در پاسخ باید مزایای استفاده از این محصول را بهصورت زیر خلاصه کنیم:
- قیمت مقرونبهصرفه نسبت به دیگر روشها
- مقاومت بسیار بالا نسبت به دیگر سازههای میلگردی به دلیل برخورداری از جوشهای نقطهای فراوان و منظم
- مقاومت عالی در برابر نیروهای برشی و عدم پارگی بر اثر فشارهای بیرونی
- سهولت و ایمنی در حملونقل
- سهولت و ایمنی در نصب
- کاهش مصرف میلگرد و وزن ساختمان نسبت به بسیاری از راهکارهای دیگر مانند ورق فولادی و آرماتور
- کاهش ضایعات و دور ریز میلگرد در فرآیند تولید و در نتیجه، کاهش هزینههای تولید کننده
- رسانایی مناسب برق، گرما و شار مغناطیسی
- ایجاد جریان هوا در سازهی بتنی
- مسدود نکردن مسیر مواد خاموشکنندهی آتش در صورت حریق به دلیل ساختار مشبک
جمعبندی درباره مش جوشی
توری مش چیست؟ این سوالی بود که در این مقاله تلاش کردیم به آن پاسخ دهیم. این سازهی مشبک و عمدتا فولادی از میلگردهای عمود بر هم و جوشکاریشده ساخته میشود. کاربرد آن عمدتا در صنعت ساختوساز بهمنظور افزایش استحکام بتن و نیز کفسازی انواع ساختمانها، محیطهای صنعتی و غیرصنعتی است. هنگام خرید مش جوشی علاوه بر قیمت این محصول باید به کیفیت آلیاژ، ساده یا آجدار بودن میلگردها، اعتبار برند تولیدکننده، کیفیت جوشها، وزن، چگالی و دیگر شاخصهای فنی آن توجه کنید.
شما میتوانید به منظور خرید انواع محصولات فولادی و اطلاع از قیمت آنها به وبسایت فولادینو مراجعه کرده و از قسمتهای مختلف آن دیدن کنید.