200 200 66 - 021
همراه شما در قلب بازار آهن
آهن‌آلات
میلگرد
میلگرد
میلگرد آجدار
میلگرد ساده
قیمت همه محصولات میلگرد
ورق
ورق
ورق ST52
ورق آجدار
ورق ضدسایش
ورق گالوانیزه
رابیتس
ورق رنگی
گریتینگ
ورق روغنی
ورق اسیدشویی
قیمت همه محصولات ورق
تیر‌آهن
تیر‌آهن
تیرآهن ۱۴
تیرآهن ۱۶
تیرآهن ۱۸
ریل
هاش
قیمت همه محصولات تیر‌آهن
قوطی پروفیل
قوطی پروفیل
پروفیل صنعتی
پروفیل سبک و مبلی
پروفیل زد (Z)
قیمت همه محصولات قوطی پروفیل
صنایع مفتولی
صنایع مفتولی
میلگرد بستر
مفتول سیاه
مفتول گالوانیزه
توری مش و جوشی
خاموت
سیم خاردار
بولت و مهره
توری پرسی و سرندی
توری گابیون
فنس مرغی
توری فرنگی
فنس دور باغی و حصاری
قیمت همه محصولات صنایع مفتولی
نبشی و ناودانی
نبشی و ناودانی
نبشی
ناودانی
سپری
والپست
قیمت همه محصولات نبشی و ناودانی
تسمه آهنی
تسمه آهنی
چهارپهلو
قیمت همه محصولات تسمه آهنی
لوله
لوله
لوله مانیسمان
لوله داربستی
لوله گالوانیزه
لوله درز مستقیم صنعتی، آب و گاز
لوله اسپیرال
لوله گوشتدار
لوله جدار چاه
قیمت همه محصولات لوله
فولاد آلیاژی
فولاد CK45
فولاد CK45
قیمت همه محصولات فولاد CK45
فولاد MO40
فولاد MO40
قیمت همه محصولات فولاد MO40
فولاد VCN 200،150،100
فولاد VCN 200،150،100
قیمت همه محصولات فولاد VCN 200،150،100
فولاد تندبر (خشکه هوایی)
فولاد تندبر (خشکه هوایی)
قیمت همه محصولات فولاد تندبر (خشکه هوایی)
فولاد سردکار
فولاد سردکار
فولاد SPK
فولاد SPK-R
فولاد SPK-NL
فولاد آموتیت
فولاد سردکار نقره‌ای
فولاد ۱٫۲۷۶۷
قیمت همه محصولات فولاد سردکار
فولاد اتومات (خوش تراش)
فولاد اتومات (خوش تراش)
قیمت همه محصولات فولاد اتومات (خوش تراش)
فولاد یاتاقان
فولاد یاتاقان
فولاد ۱۰۰Cr6
فولاد ۱۴۵Cr6
قیمت همه محصولات فولاد یاتاقان
فولاد گرمکار
فولاد گرمکار
قیمت همه محصولات فولاد گرمکار
فولاد فنر
فولاد فنر
فولاد فنر ۷۰Cr2
فولاد فنر CK60
فولاد CK75
فولاد ۱٫۸۱۵۹
فولاد ۱٫۷۱۱۷
فولاد ۱٫۷۱۰۳
فولاد ۱٫۷۱۷۶
قیمت همه محصولات فولاد فنر
سوپر آلیاژ
سوپر آلیاژ
اینکونل
مونل
هستلوی
نیمونیک
قیمت همه محصولات سوپر آلیاژ
فولاد قالب پلاستیک
فولاد قالب پلاستیک
قیمت همه محصولات فولاد قالب پلاستیک
فولاد نیتراته
فولاد نیتراته
قیمت همه محصولات فولاد نیتراته
فولاد سمانته
فولاد سمانته
قیمت همه محصولات فولاد سمانته
استنلس استیل
میلگرد استیل
میلگرد استیل
میلگرد استیل 304
میلگرد استیل 316
میلگرد استیل 420
میلگرد استیل 321
میلگرد استیل 430
میلگرد استیل 431
قیمت همه محصولات میلگرد استیل
ورق استیل
ورق استیل
ورق استیل 304
ورق استیل نسوز 310
ورق استیل 316
ورق استیل 430
قیمت همه محصولات ورق استیل
پروفیل و لوله استیل
پروفیل و لوله استیل
قیمت همه محصولات پروفیل و لوله استیل
فلزات غیر آهنی
آلومینیوم
آلومینیوم
نبشی آلومینیوم
ورق آلومینیوم
لوله آلومینیوم
پروفیل آلومینیوم
قیمت همه محصولات آلومینیوم
تیتانیوم
تیتانیوم
قیمت همه محصولات تیتانیوم
مس
مس
فسفر برنز
آلومینیوم برنز
فلز برنج
قیمت همه محصولات مس
نیکل
نیکل
قیمت همه محصولات نیکل
image

تراشکاری چیست؟ تعریف و انواع تراشکاری

نیما پرمهر

تاریخ انتشار: 4 ماه پیش

8 دقیقه مطالعه

تراشکاری یکی از ابتدایی‌ترین فرایندهای ماشین کاری محسوب می‌شود، که در این فرایند لایه اضافی قطر بیرونی را به واسطه یک ابزار حذف می‌کنند. هدف از تراشکاری یا “turning” کاهش قطر قطعه‌ها یا ایجاد یک سطح صاف روی فلزات است. به طور کلی‌تر می‌توان گفت این فرایند یک عملیات براده‌برداری از روی قطعه‌ای است تا تبدیل به محصول مورد نظر ما شود. در ادامه این مطلب از فولادینو به بررسی دقیق‌تر این سوال که تراشکاری چیست انواع تراشکاری، ابزارهای تراشکاری و… می‌پردازیم.

معرفی فرایند تراشکاری

همانطور که اشاره کردیم تراشکاری فرایندی است که برای براده‌برداری، ایجاد شیار روی سطوح داخلی و خارجی‌ و شکل‌دهی انجام می‌شود. فردی که به کمک ابزار و ماشین‌آلات مختلف این فرایند را انجام می‌دهد، تراشکار نامیده می‌شود. فرایند turning به کمک ابزار تراشکاری انجام می‌شود؛ به این ترتیب که ابزارها معمولاً روی قطعه مد نظر قرار می‌گیرند، سپس قسمت‌های اضافی را حذف کرده و شکل نهایی مد‌نظر به تولید می‌رسد.

به‌طور کلی این فرایند با استفاده از ماشین تراش انجام می‌شود که با حرکت دو محور چرخشی و خطی ابزارهای تراش را روی قطعه قرار می‌دهند. این فرایند یک شغل بسیار مهم در صنایع محسوب می‌شود که کاربردهای فراوانی نیز، دارد. برخی از کاربردهای تراشکاری شامل ساخت قطعات صنعتی، ساخت مجسمه‌های فلزی، ساخت ابزارآلات و… می‌شوند.

انواع روش‌های تراشکاری


انواع تراشکاری

فرایند تراشکاری به ۳ دسته تراشکاری دستی، فرز و CNC تقسیم‌بندی می‌شود، که هر کدام از این شیوه‌ها فرایند خاص خود را دارند. ادامه این مطلب به معرفی هر کدام از دسته‌بندی‌های turning می‌پردازیم.

تراشکاری دستی

 تراشکاری دستی در واقع حالت سنتی دارد که در‌ آن تراشکار با استفاده از یک ماشین تراش معمولی و با نظارت دائم اپراتور، فرایند مد نظر را انجام می‌دهد.

فرز

استفاده از فرز زمانی انجام می‌شود که هدف ما صیقل دادن سطح مد نظر و برداشتن براده‌ها باشد. در چنین شرایطی باید از دستگاهی به نام ماشین فرز استفاده کرد که با توجه به شیوه قرارگیری تیغه فرز به دو صورت افقی و عمودی عرضه می‌شوند.

مزایایی تراش با دستگاه cnc


CNC

CNC یکی از دستگاه‌های محبوب و پرکاربرد در صنعت تراشکاری محسوب می‌شود، که ویژگی‌های بسیاری دارد. تراش به کمک دستگاه CNC فرایندی است که در آن میله قطعه مد نظر در یک حفره ثابت نگه داشته می‌شود؛ سپس زمانی که یک ابزار به قطعه داده می‌شود تا مواد اضافی را جدا کند، یک محور متحرک به صورت مداوم چرخانده می‌شود. به عبارت دیگر CNC ساختاری مانند یک برجک دارد که برخی ابزار متصل و با برنامه‌ریزی نیز در آن وجود دارد. این ابزارها به همراه نوار مواد خام حرکت می‌کنند و مواد اضافی را تراش می‌دهند. این فرایند را ماشین­کاری تفریقی نیز می‌نامند؛ چرا که به حذف مواد می‌پردازد.


فرایند تراشکاری

در این فرایند ابزار برش مد نظر، مواد را از قطر بیرونی جدا می‌کند و هدف اصلی آن کاهش قطر قطعه است. برای رسیدن به نتیجه نهایی و دلخواه عملیات‌های مختلفی را می‌توان روی قطعه انجام داد که این عملیات‌ها به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می‌شوند. همانطور که از اسمش مشخص است فرایند خارجی قطر خارجی را کاهش می‌دهد و عملیات داخلی قطر داخلی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. انواع فرایند تراشکاری وجود دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

فرایند تراشکاری
  • رو تراشی: فریند رو تراشی به گونه‌ای است که قطعه در امتداد یک ابزار تراش چرخشی و تک‌نقطه‌ای به صورت محوری حرکت داده می‌شود. سپس مواد و قسمت‌های مورد نظر حذف شده و قطعه به شکل نهایی تدیل می‌شود، که می‌تواند شکل‌های مختلفی همچون پله‌، مخروطی و یا خطی باشد‌.
  • تراشکاری مخروطی: در فرایند تراشکاری مخروطی، قطعه ابتدا به شکلی استوانه‌ای تبدیل می‌شود و سپس به تدریج از طرفی به طرف دیگر قطعه قطر آن را کاهش می‌دهند.
  • پیشانی تراشی: پیشانی قسمت ابتدایی یا انتهایی قطعه مد نظر است. در فرایند پیشانی تراشی ابزار turning چرخشی به صورت تک نقطه‌ای و شعاعی در امتداد انتهای قطعه مورد نظر حرکت کرده و لایه نازکی از مواد را جدا می‌کند. معمولاً پیشانی عمق کمی دارد و امکان اینکه در یک گذر فرآیند ماشین‌کاری انجام شود وجود دارد. البته در برخی شرایط نیز تراشکاری در عمق محوری کمتری به آن می‌رسد.
  • شیار تراشی: در این فرایند ماشین‌کاری، قلم شیار تراش در امتداد شعاع قطعه وارد آن می‌شود و روی سطح خارجی قطعه شیارهای برابری ایجاد می­کند.
  • عملیات بورینگ: در عملیات بورینگ ابزار تراشکاری را به صورت محوری وارد قطعه می‌کنیم و در امتداد آن یک سطح داخلی برش می‌دهیم، تا به شکل‌های خاصی همچون پله‌ها، مخروطی یا خطوط برسیم. ابزاری که برای عملیات بورینگ استفاده می‌کنیم یک ابزار برش تک نقطه‌ای است که از آن برای برش قطر دلخواه استفاده می‌شود. حفاری مد نظر پس از سوراخ کردن قطعه انجام می‌شود تا بتوان قطر آن را بزرگ کرد یا ابعاد دقیق‌تری از قطعه به دست آورد.
  • پیچ تراشی: در فرایند پیچ تراشی معمولا از رنده‌های پیچ بری استفاده می‌کنند، که جزئی از رنده‌های فرم هستند. در این فرایند باید فرم لبه برنده آن با فرم شیار دندانه پیچ یکسان باشد. سپس با استفاده از ابزار مخصوص، میله هادی و روش‌های چرخاندن قطعه پیچ مد نظر تراشیده می‌شود.

 
ابزارهای تراشکاری

انجام عملیات تراشکاری نیازمند برخی ابزار است که به طور کلی شامل دستگاه تراش، فرز و مته می‌شوند. در ادامه این مطلب به طور دقیق‌تر به معرفی هر کدام از این ابزار‌ها می‌پردازیم.

دستگاه تراشکاری

یکی از مهم‌ترین ابزارهای این شغل دستگاه تراشکاری است. این دستگاه در ابعاد و اندازه‌های مختلفی تولید می‌شود و کاربرد هر کدام از آن‌ها با یک‌دیگر مرتبط است. دستگاه تراش قابلیت برش و تراشیدن فلزات و چوب را دارد؛ همچنین می‌تواند آن‌ها را به هر شکل مختلفی همچون مخروط، استوانه و… تبدیل کند‌.

دستگاه فرز

دستگاه فرز نیز یکی از ابزارهای برقی بسیار پرکاربرد محسوب می‌شود و در صنایع مختلفی قابل استفاده است. شکل ظاهری دستگاه فرز شبیه به یک دریل رومیزی است. هدف از به کارگیری فرز انجام کار روی سطح‌های با کیفیت بالا و نه چندان سخت است. فرز سه محور حرکتی دارد  این امکان را به کاربر می‌دهد تا سطوح مختلف را صیقلی کرده و شکل دهد. همچنین این امکان فراهم است تا فرز را به صورت ثابت و متحرک استفاده کنید؛ چراکه هم امکان نزدیک کردن آن به قطعه و هم امکان نزدیک کردن قطعه به فرز وجود دارد.

ابزار مته

مته­‌ها دارای انواع مختلفی هستند که برای ایجاد سوراخ روی سطوح مختلف از آنها استفاده می‌شود. این ابزار تراشکاری امکان ایجاد سوراخ با سایزها و اندازه مختلف از نظر عمق، طول و قطر را دارد. این ابزار امکان قرارگیری روی انواع دستگاه‌های تراشکاری از جمله دریل فرز و… را دارند. از این ابزار برای سوراخ کردن سطح‌های مختلفی همچون بتن، آلومینیوم، چوب، آهن، مصالح ساختمانی، مس و… استفاده می‌شود.

معرفی انواع ابزار تراشکاری

جمع‌بندی

در نهایت برای پاسخ به این سوال که تراشکاری چیست می‌توان گفت یکی از ابتدایی‌ترین پیام‌های ماشین کاریست که کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. به طور کلی تراشکاری به ۳ صورت دستی، فرز و با استفاده از سی‌ان‌سی قابل انجام است، و هر کدام از این‌ روش‌ها به شیوه خاصی انجام می‌شوند. فرایند تراشکاری نیز بسته به هدف ما متفاوت خواهند بود که به طور کلی شامل روتراشی، تراشکاری مخروطی، پیشانی تراشی، شیار تراشی، عملیات بورینگ، پیچ تراشی و… می‌شوند. ابزار تراشکاری نیز شامل دستگاه تراش، فرز و مته هستند.

همین الان تماس بگیرید
200 200 66 - 021