200 200 66 - 021
همراه شما در قلب بازار آهن
آهن‌آلات
میلگرد
میلگرد
میلگرد آجدار
میلگرد ساده
قیمت همه محصولات میلگرد
ورق
ورق
ورق ST52
ورق آجدار
ورق ضدسایش
ورق گالوانیزه
رابیتس
ورق رنگی
گریتینگ
ورق روغنی
ورق اسیدشویی
قیمت همه محصولات ورق
تیر‌آهن
تیر‌آهن
تیرآهن ۱۴
تیرآهن ۱۶
تیرآهن ۱۸
ریل
هاش
قیمت همه محصولات تیر‌آهن
قوطی پروفیل
قوطی پروفیل
پروفیل صنعتی
پروفیل سبک و مبلی
پروفیل زد (Z)
قیمت همه محصولات قوطی پروفیل
صنایع مفتولی
صنایع مفتولی
میلگرد بستر
مفتول سیاه
مفتول گالوانیزه
توری مش و جوشی
خاموت
سیم خاردار
بولت و مهره
توری پرسی و سرندی
توری گابیون
فنس مرغی
توری فرنگی
فنس دور باغی و حصاری
قیمت همه محصولات صنایع مفتولی
نبشی و ناودانی
نبشی و ناودانی
نبشی
ناودانی
سپری
والپست
قیمت همه محصولات نبشی و ناودانی
تسمه آهنی
تسمه آهنی
چهارپهلو
قیمت همه محصولات تسمه آهنی
لوله
لوله
لوله مانیسمان
لوله داربستی
لوله گالوانیزه
لوله درز مستقیم صنعتی، آب و گاز
لوله اسپیرال
لوله گوشتدار
لوله جدار چاه
قیمت همه محصولات لوله
فولاد آلیاژی
فولاد CK45
فولاد CK45
قیمت همه محصولات فولاد CK45
فولاد MO40
فولاد MO40
قیمت همه محصولات فولاد MO40
فولاد VCN 200،150،100
فولاد VCN 200،150،100
قیمت همه محصولات فولاد VCN 200،150،100
فولاد تندبر (خشکه هوایی)
فولاد تندبر (خشکه هوایی)
قیمت همه محصولات فولاد تندبر (خشکه هوایی)
فولاد سردکار
فولاد سردکار
فولاد SPK
فولاد SPK-R
فولاد SPK-NL
فولاد آموتیت
فولاد سردکار نقره‌ای
فولاد ۱٫۲۷۶۷
قیمت همه محصولات فولاد سردکار
فولاد اتومات (خوش تراش)
فولاد اتومات (خوش تراش)
قیمت همه محصولات فولاد اتومات (خوش تراش)
فولاد یاتاقان
فولاد یاتاقان
فولاد ۱۰۰Cr6
فولاد ۱۴۵Cr6
قیمت همه محصولات فولاد یاتاقان
فولاد گرمکار
فولاد گرمکار
قیمت همه محصولات فولاد گرمکار
فولاد فنر
فولاد فنر
فولاد فنر ۷۰Cr2
فولاد فنر CK60
فولاد CK75
فولاد ۱٫۸۱۵۹
فولاد ۱٫۷۱۱۷
فولاد ۱٫۷۱۰۳
فولاد ۱٫۷۱۷۶
قیمت همه محصولات فولاد فنر
سوپر آلیاژ
سوپر آلیاژ
اینکونل
مونل
هستلوی
نیمونیک
قیمت همه محصولات سوپر آلیاژ
فولاد قالب پلاستیک
فولاد قالب پلاستیک
قیمت همه محصولات فولاد قالب پلاستیک
فولاد نیتراته
فولاد نیتراته
قیمت همه محصولات فولاد نیتراته
فولاد سمانته
فولاد سمانته
قیمت همه محصولات فولاد سمانته
استنلس استیل
میلگرد استیل
میلگرد استیل
میلگرد استیل 304
میلگرد استیل 316
میلگرد استیل 420
میلگرد استیل 321
میلگرد استیل 430
میلگرد استیل 431
قیمت همه محصولات میلگرد استیل
ورق استیل
ورق استیل
ورق استیل 304
ورق استیل نسوز 310
ورق استیل 316
ورق استیل 430
قیمت همه محصولات ورق استیل
پروفیل و لوله استیل
پروفیل و لوله استیل
قیمت همه محصولات پروفیل و لوله استیل
فلزات غیر آهنی
آلومینیوم
آلومینیوم
نبشی آلومینیوم
ورق آلومینیوم
لوله آلومینیوم
پروفیل آلومینیوم
قیمت همه محصولات آلومینیوم
تیتانیوم
تیتانیوم
قیمت همه محصولات تیتانیوم
مس
مس
فسفر برنز
آلومینیوم برنز
فلز برنج
قیمت همه محصولات مس
نیکل
نیکل
قیمت همه محصولات نیکل
image

لوله مانیسمان چیست؟ معرفی کاربرد و انواع

دسته بندی:

معرفی محصولات

سینا عاشوری

تاریخ انتشار: 4 سال پیش

11 دقیقه مطالعه

لوله از جمله حیاتی‌ترین مقاطع آهنی در صنعت است و می‌توان گفت به نوعی وجود و پیشرفت بسیاری از صنایع به صورت مستقیم و غیر مستقیم به لوله بستگی دارد. لوله‌های مورد استفاده در سال‌های اولیه تولید این مقطع، عموما از یک مشکل بزرگ رنج می‌بردند و آن، ضعف خواص فولاد در ناحیه درز لوله ناشی از اتفاقات زمان جوشکاری بود. برای رفع این مشکل، راهکارهای زیادی مانند استفاده از قیرگونی یا حفاظت کاتدی مطرح شد. اما به عنوان راه حلی بهتر، ساخت و تولید لوله‌های بدون درز مانند لوله مانیسمان، به دنیا معرفی شد. در این مقاله از فولادینو سعی داریم تا به صورت ساده و ابتدایی با لوله مانیسمان چیست، تاریخچه، کاربرد و روش‌های ساخت آن بیشتر آشنا شویم.
شما می‌توانید قیمت لوله مانیسمان را از طریق صفحه مدنظر مشاهده کنید و برای خرید این محصول نیز از طریق مسیرهای مشخص‌شده در سایت اقدام کنید.

تاریخچه لوله مانیسمان

لوله مانیسمان، با توجه به شکل ظاهری و روش تولید آن، به عنوان یکی از با کیفیت‌ترین لوله‌های تولید شده در جهان شناخته می‌شود.
رینهارد و مکس مانیسمان، دو برادر آلمانی بودند که برای اولین بار و در سال 1886 موفق به خلق روش تولید لوله بدون درز شدند. این دو برادر شرکت خود را در سال 1890 و با هدف تولید لوله بدون درز تاسیس کرده و با مستقر نمودن دفتر مرکزی خود در شهر دوسلدورف آلمان، فعالیت خود را آغاز کردند.” منبع
از آنجایی که لوله مانیسمان اولین لوله بدون درز وارده شده در ایران به حساب می‌اید،‌ به همین اسم نیز در بازار ایران شناخته می‌شود.

تاریخچه لوله‌های بدون درز

لوله مانیسمان چیست؟

در این بخش تعریفی مختصر از لوله مانیسمان چیست ارائه میدهیم. لوله مانیسمان به لوله‌هایی گفته می‌شود به شکل یکپارچه و بدون درز ساخته می‌شود و برخلاف سایر لوله‌ها در آن هیچگونه جای درز و جوشی وجود ندارد. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم نام لوله مانیسمان از نام برادران مانیسمان الهام گرفته شده که برای اولین بار در قرن 19 فرایند تولید لوله‌های مانیسمان را ابداع کردند. 

لوله مانیسمان چیست

لوله مانیسمان به انگلیسی Seamless Pipe و یا Mannesmann Pipe گفته می‌شود.

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار

اصلی‌ترین تفاوت لوله مانیسمان (بدون درز) با لوله درزدار در فرایند تولید آن  است. لوله‌های بدون درز از طریق فرایند‌های مختلف بر روی شمش‌های فولادی تولید می‌شوند اما لوله‌های درزدار از ورق‌های فلزی و جوش دادن لبه‌های آن ساخته می‌شوند. این تفاوت در نحوه ساخت، باعث شده تا  استحکام و مقاومت لوله‌های مانیسمان بیشتر از لوله‌های درزدار باشد و موارد مصرف این لوله‌ها نیز با یکدیگر متفاوت باشد. 
جهت آشنایی بیشتر با لوله‌های درزدار می‌توانید مقاله لوله درزدار چیست را مطالعه کنید.

مشخصات لوله مانیسمان

به طور کلی لوله‌های مانیسمان تولید شده در کشور دارای دو استاندارد هستند. استاندارد ASME B36.10 برای تولید لوله‌های فلزی و استاندارد ASME B36.19 برای تولید لوله‌های استیل، که بر اساس این استاندارد‌ها برای هر کدام از مشخصات لوله‌های مانیسمان بازه‌ای تعیین شده است که محصول نهایی باید در چارچوب این بازه قرار گیرد.  

انواع لوله مانیسمان

لوله‌های مانیسمان زیرمجموعه‌ای از لوله‌های فولادی به حساب می‌ایند که معمولا قطر کمی دارند و بر اساس کاربرد، سایز و رده به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. این لوله های معمولا در دو سایز 6 و 12 متری و در رده‌های 20، 40، 60، 80، 120 و 160 تولید می‌شوند که رده‌های 20، 40 و 80 نسبت به سایر‌ رده‌های موجود،‌ کاربرد بیشتری دارند. 

لوله مانیسمان رده 20

سایز این لوله در حدود 1 تا 12 اینچ و ضخامت آن بین 2 تا 6 میلی‌متر است. وزن این رده لوله با توجه به سایر مشخصات آن در حدود 300 کیلوگرم است. از رده 20 به عنوان لوله سبک نیز یاد می‌شود.

لوله مانیسمان رده 40 چیست؟

سایز این لوله مانند رده 20،‌ در حدود 1 تا 12 اینچ و ضخامت آن بین 2 تا 10 میلیمتر است. وزن این محصول در برخی موارد خاص به 500 کیلوگرم نیز می‌رسد.

انواع لوله مانیسمان

لوله مانیسمان رده 60

این محصول مانند سایر محصولات بدون درز نبوده و به همین دلیل تقاضا برای‌ آن بسیار کم است. قطر این محصول در بازه 8 تا 24 اینچ و وزن آن براساس قطر در ضخامت آن متفاوت است.

لوله مانیسمان رده 80

رده 80 لوله مانیسمان از لحاظ سایز دارای تنوع بالایی هستند. ضخامت این محصول بین 3 تا 9 میلی‌متر و وزن آن در بازه 9 تا 150 کیلوگرم قرار دارد. این نوع لوله معمولا در شرایط پرفشار و خورندگی کاربرد دارد و جزو لوله‌های سنگین به شمار می‌آید.

لوله مانیسمان رده 120

با توجه به ضخامت بالای این محصول، وزن آن به حدود 700 کیلوگرم هم می‌رسد و با توجه به درخواست مشتریان سایز و ابعاد آن متنوع است.

لوله مانیسمان رده 160

این رده از لول‌های مانیسمان در صنایع خاصی کاربرد دارد و وزن آن نسبت به سایر رده‌های بسیار بیشتر است.

کاربرد لوله مانیسمان

معمولا از لوله‌های مانیسمان در مکان‌های پرفشار استفاده می‌شود. علت این امر این است که لوله‌های مانیسمان به دلیل روش ساخت و بدون درز ساخته شدنشان و همچنین یکپارچه و بدون خال جوش بودنشان ، ضعف و مشکلات لوله‌های درزدار مانند استحکام و مقاومت در برابر خوردگی را ندارند  و لوله‌های بسیار مقاوم به شمار می‌آیند، از این رو در مکان‌هایی مانند خطوط فشار قوی، لوله‌کشی‌های نفت و فراورده‌های نفتی، خطوط صنایع غذایی و دارویی، خطوط هیدرولیک استفاده می‌شوند.

کاربردهای لوله مانیسمان در صنایع مختلف

لازم به ذکر است که لوله‌های مانیسمان دارای قیمت نسبتا بالایی هستند اما با توجه به ویژگی‌ها و مزیت‌هایشان و همچنین طول عمر بالا، در بازار موجود بسیار پرطرفدار بوده و مورد استفاده قرار میگیرند.

ساخت لوله مانیسمان

لوله‌های بدون درز برخلاف لوله‌های درزدار که از ورق فولادی تولید می‌شوند، از شمش‌ فولادی و مقاطع چهارگوش فولادی ساخته می‌شوند. سه روش سنبه‌کاری چرخشی، ریخته‌گری با استفاده از نیروی گریز از مرکز و ریخته‌گری پاششی از روش‌های رایج تولید لوله مانیسمان به شمار می‌آیند. در ادامه به بررسی این روش‌ها خواهیم پرداخت و توضیحاتی درباره آن‌ها خواهیم داد.

روش سنبه‌کاری چرخشی

رایج‌ترین روش تولید لوله‌های بدون درز یا مانیسمان، روش سنبه کاری چرخشی (ماندرل) است. در مرحله اول، پس از مشخص شدن سایز، ابعاد و ضخامت محصول مورد نظر توسط مشتری، اقدام به خرید مواد اولیه که همان شمش یا مقاطع چهارگوش فولادی هستند می‌شود. مرحله دوم فرایند برش و گرمادهی شمش‌ها انجام می‌شود، به این صورت که شمش وارد خط تولید شده و در سایز‌های مشخص برش می‌خورد،‌ سپس به وسیله کوره‌های قوسی فرایند گرم کردن آن آغاز می‌گردد، در این مرحله شمش‌ به قدری حرارت می‌بیند که کاملا نرم و قرمز شده و امکان شکل دهی آن ممکن باشد،‌ پس از آن میله‌ای به اسم ماندرل به طرف وسط شمش شلیک می‌شود و در واقع در مرکز آن قرار می‌گیرد، سپس شمش به شکل دایره درآمده و ماندرل از آن جدا می‌شود، در مرحله آخر تست و بازرسی نهایی بر روی محصول صورت می‌گیرد و در صورت وجود هرگونه تاب بر روی شمش، عملیات تابگیری بر روی آن انجام می‌شود تا محصول نهایی قبل از تحویل به مشتری، از کیفیت و استاندارد پایینی برخوردار نباشد. 

روش ریخته‌گری به وسیله نیروی گریز از مرکز

از این روش معمولا در صورتی استفاده می‌شود که لوله‌های مانیسمان مورد نظر از ضخامت بالا و طول کوتاهی برخوردار باشند. در روش ریخته‌گری به وسیله نیروی گریز از مرکز، از یک قالب چرخان که با سرعت بالایی در حال چرخیدن است استفاده می‌شود. در ابتدا فلز نرم شده و مذاب به داخل قالب چرخان ریخته شده و با توجه به نیروی گریز از مرکز، مذاب به قسمت خارجی قالب تمایل پیدا کرده و عمل انجماد از دیواره قالب شروع می‌شود.

نحوه تولید لوله‌ مانیسمان

روش ریخته‌گری پاششی

در این روش که معمولا کمتر از دو روش دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد، مواد مذابی که بدنه لوله را تشکیل می‌دهند، در محفظه‌ای حاوی نیتروژن قرار می‌گیرند و بر روی میله‌ای چرخان، پاشیده می‌شوند. در این روش ضخامت داخلی لوله با استفاده از قطر میله و ضخامت دیواره لوله با کنترل عمل پاشش تعیین می‌گردد.

کارخانه‌های تولید کننده لوله مانیسمان در ایران

از جمله‌ مهم‌ترین کارخانه‌های تولید کننده لوله بدون درز در ایران عبارتند از: 

جمع‌بندی

در این مقاله بر آن شدیم که اطلاعاتی جزئی و عمومی در خصوص لوله مانیسمان ارائه دهیم. در مورد تعریف لوله مانیسمان چیست و تاریخچه لوله‌های بدون درز صحبت شد و پس از آن به کاربرد و روش‌های ساخت لوله مانیسمان اشاره شد. لازم به ذکر است که رده‌های لوله مانیسمان، کاربرد و روش‌های ساخت آن با پیشرفت تکنولوژی دائما در حال به روز رسانی و اصلاح است و با بهبود روش‌های تولید، اهمیت بیشتری پیدا می‌کنند.

همین الان تماس بگیرید
200 200 66 - 021