10 دقیقه مطالعه
اگر بدانید خاک آهن یا براده آهن چیست و چه کاربردی در صنایع مختلف دارد احتمالاً تعجب خواهید کرد. از خاک آهن برای تولید مواد مختلفی استفاده میشود و در صنایع گستردهای از جمله صنعت کشاورزی، صنعت تولید رنگهای شیمیایی، صنعت چاپ و… جزو مواد اصلی مورد نیاز پروسه تولید است. این ماده از برش آهن و مواد فولادی به دست میآید و جزو ضایعات آهنی محسوب میشود. در ادامه این مقاله با فولادینو همراه باشید تا به طور کاملتر به توضیح این موضوع بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که خاک آهن چیست و آیا همان براده آهن است یا نه.
فهرست این مطلب
خاک آهن یا براده آهن چیست؟
خاک آهن، به نوعی از ضایعات آهن و فولاد گفته میشود که از انجام عملیات مختلف بر روی آهن و مقاطع فولادی و گاهی اوقات شمش فولادی، از جمله برشکاری، متهکاری، سوهان زدن، سوراخ کردن و… به دست میآید. از آنجایی که فولاد آهن، آلیاژی از آهن است، درنتیجه براده آهن میتواند شامل عناصری همچون آهن، نیکل، کروم و کربن باشد. پس از انجام عملیات بر روی مقاطع آهن و فولاد، خاک آهن ایجاد شده توسط واکنشها و تجهیزات از آنها جدا میشود. از جمله فلزاتی که میتوانند خاک آهن تولید کنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربید
- آلومینیوم
- برنج
- آهن
- مس
- فولاد ضد زنگ
مشخصات و ویژگیهای خاک آهن
خاک آهن، نوعی ماده مغناطیسی جامد است که تک تک ذرات آن، همانند یک آهنربا عمل کرده و یکدیگر را جذب میکنند. در نتیجه اگر در معرض میدان مغناطیسی قرار بگیرند، جذب آن خواهند شد. خاک آهن، مادهای محلول در حلالهای آلی است که فاقد اسیدیته هستند و در صورتی که در مجاورت آب یا هوا قرار بگیرد، فورا اکسید خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اکسید آهن چیست؟
ظاهر خاک آهن بسیار درخشان است و به دلیل پودری بودن، بسیار نرم و انعطافپذیر است. از آنجایی که خاک آهن دارای عناصری از جمله آهن، نیکل، کروم و کربن است، تمامی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی این عناصر را به همراه خود خواهد داشت. به طور کلی مشخصات و ویژگیهای خاک آهن به شرح زیر هستند:
- دارای نقطه ذوب ۱۵۳۵ درجه سانتیگراد
- قابلیت اشتعال در صورت قرارگیری در دماهای بالا
- دارای نقطه جوش ۳۰۰۰ درجه سانتیگراد
- دارای شکل جامد و سطح درخشان
- دارای خاصیت مغناطیسی
- احتمال اکسید شدن در صورت قرارگیری در مجاورت آب و هوا
- محلول در حلالهاب آلی غیر اسیدی
- قابلیت ساخت الگوهای مختلف از ذرات خاک آهن
- حساس به میدان مغناطیسی آهنربا
نحوه تولید خاک آهن
برای دانستن نحوهی تولید خاک آهن، لازم است که با مراحل تولید گفته شده در ادامه آشنا شوید:
- ابتدا آهن را به کمک قطعاتی خرد میکنند. البته نوع قطعه آهنی، نوع وسایل مورد نیاز را تعیین خواهد کرد. اگر قطعه آهنی لوله فلزی باشد، از فرز و اگر ورق فولادی باشد، از سمباده برای خرد کردن استفاده میشود.
- سپس از طریق دستگاههای پیشرفته، خاک آهن ایجاد شده را غربالگری میکنند و ذرات ریز و درشت آن را از یکدیگر جدا میکنند.
- در نهایت برای جلوگیری از اکسید شدن و زنگزدگی خاک آهن، آن را به کمک روغن معدنی یا گلیسیرین میشویند.
برای تهیه خاک آهن میتوانید به سایت فولادینو مراجعه کرده و بر اساس بودجهای که دارید؛ مقدار مورد نیاز خاک آهن را خریداری کنید.
کاربردهای خاک آهن
همانگونه که آهن ویژگیهای منحصر به فردی دارد و در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، خاک آهن نیز بر اساس ویژگیهای متفاوتی که دارد کاربردهای متنوعی نیز خواهد داشت؛ از جمله کاربردهای خاک آهن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیستم تصفیه آب
اولین کاربرد خاک آهن، استفاده از آن برای تصفیه آب است. از فراوردههای خاک آهن، موادی از جمله کلرید فریک، اکسیدهای آهن و کلرید آهن به دست میآید که در ساخت نمکهای آهنی جهت تصفیه آب مورد استفاده قرار میگیرد.
بستهبندی مواد غذایی
یکی دیگر از کاربردهای خاک آهن، استفاده از ذرات ریز و با خلوص زیاد آن، جهت جذب اکسیژن در بستهبندی مواد غذایی و غنیسازی مواد دارویی است.
جوشکاری و لحیمکاری
همانطور که پیشتر نیز گفتیم، خاک آهن نقطه ذوب بالایی دارد، در نتیجه در هنگام لحیمکاری، از براده آهن برای پر کردن قطعات خالی بین دو فلز استفاده میکنند، زیرا در صورت قرارگیری در مجاورت حرارت بالا، ذوب میشود. از دیگر کاربردهای براده آهن در صنعت، میتوان به استفاده از آن برای پوششی جهت جوش دادن الکترودها اشاره کرد.
استفاده از خاک آهن در صنایع چاپ
درون دستگاه چاپ قطعهای به نام کارتریج وجود دارد و برای انتقال تونر به گیرندهها، باید از هستههای حامل دارای براده آهن استفاده شود. از این رو خاک آهن در صنایع چاپ و تولید کاغذهای رنگی کاربرد دارد.
از بین بردن ناخالصی گوگرد در سوختهای گازی
از آنجایی که گوگرد به راحتی با براده آهن واکنش نشان داده و اکسید میشود، از آن برای جداسازی ناخالصی گوگرد در سوختهای گازی استفاده میکنند.
افزایش رسانایی مواد
از خاک آهن در صنایع پلیمری برای افزایش رسانایی گرمایی مواد استفاده میکنند، چرا که رسانای خوبی برای گرماست.
بیشتر بخوانید: رساناترین فلزات کدامند؟
تولید لنت ترمز
از دیگر کاربردهای خاک آهن میتوان به تولید لنت ترمز نیز اشاره کرد.
صنایع فولادسازی
از خاک آهن و پوسته آهن اکسید شده میتوان برای تولید مواد فولادی از جمله بریکت، آگلومره و گندله استفاده کرد. در واقع خاک آهن دوباره وارد چرخه تولید میشود.
افزایش وزن مواد
از خاک آهن در صنعت برای افزایش وزن موادی مثل قلاب پلیمری یا پلاستیکی استفاده میکنند.
استفاده از آن برای کشاورزی
از خاک آهن برای کوددهی در تولید محصولات کشاورزی استفاده میکنند. از آنجایی که آهن یکی از مواد مورد نیاز و ضروری برای رشد گیاه است، در صورت کمبود آهن، گیاهانی با آهن کم تولید میشوند، جانوران نیز از همین گیاهان تغذیه کرده و در نهایت بر سلامت تغذیه انسان اثر میگذارند.
تولید رنگهای صنعتی و شیمیایی
از دیگر کاربردهای خاک آهن میتوان به استفاده از آن برای تولید رنگهای مغناطیسی و شیمیایی اشاره کرد. از رنگ شیمیایی تولید شده از آهن، معمولا برای رنگ کردن چوب استفاده میکنند. نفوذ رنگ آهنی بر سطح چوب، سبب افزایش مقاومت چوب میشود.
کاربرد خاک آهن در آزمایشگاه
از براده آهن در آزمایشهای مختلف در آزمایشگاهها استفاده میکنند که از جمله میتوان به تولید میدان مغناطیسی به کمک پودر آهن اشاره کرد.
مزایای استفاده از خاک آهن
حال که با چیستی خاک آهن آشنا شدید، بهتر است که به مزایای استفاده از خاک آهن نیز نگاهی بیندازیم. در ادامه تعدادی از این مزایا ذکر شدهاند:
- غنیسازی خوراک گیاهان، حیوانات و انسانها؛ به طور کلی با استفاده از براده آهن، کیفیت غذای انسانها افزایش پیدا میکند. به این صورت که با تولید کود به وسیله خاک آهن و تزریق آن به گیاهان، گیاهانی با مقدار آهن بیشتری رشد میکنند؛ حیوانات از این گیاهان تغذیه کرده و انسان از حیوانات و گیاهان با مقدار آهن بیشتری تغذیه میکند.
- مقرون به صرفه بودن؛ از آنجایی که خاک آهن به چرخه تولید باز میگردد، استفاده از آن بسیار مقرون به صرفه بوده و هزینههای تولید را تا 50 درصد کاهش میدهد.
- قابلیت استفاده مجدد؛ یکی از مزایای خاک آهن، قابلیت استفاده مجدد از آن است، بنابراین به محیط زیست نیز آسیب نمیزند.
- حفظ سرمایه؛ از آنجایی که خاک آهن از ضایعات آهن به دست میآيد؛ در نتیجه این ضایعات میتوانند دوباره در صنعت مورد استفاده قرار بگیرند و سرمایه اولیه نابود نشود.
قیمت خاک آهن
از آنجایی که خاک آهن از مقاطع آهنی و فولادی به دست میآید، قیمت خاک آهن با قیمت مقاطع فولادی، رابطه مستقیم دارد و با افزایش قیمت دلار و یا قیمت مواد اولیه از جمله سنگ آهن، قیمت آهن و مقاطع فولادی افزایش مییابد و به دنبال آن، قیمت براده آهن نیز بیشتر خواهد شد.
براده آهن نوعی از ضایعات آهنی است که در هنگام انجام عملیاتی نظیر جوشکاری، متهکاری و … از مقاطع فولادی و آهنی به دست میآید. خاک آهن کاربرد بسیاری در صنایع مختلف از جمله صنعت تولید رنگ، صنعت چاپ، صنایع غذایی، صنعت کشاورزی و … دارد. از آنجایی که خاک آهن دوباره در چرخه تولید مورد استفاده قرار میگیرد؛ سبب مقرون به صرفه بودن و کاهش هزینههای تولید میشود. به شما توصیه میکنیم که برای اطلاع از قیمت براده آهن و یا تهیه این محصول کارآمد و کاربردی از سایت فولادینو بازدید کنید. شما همچنین میتوانید جهت تصمیمگیری بهتر از متخصصین تیم ما مشاوره دریافت کنید.