Header Image

گندله چیست؟ معرفی کاربردهای گندله آهن

Icon
۸ دقیقه
Icon
سینا عاشوری
Icon
۳ سال پیش
Icon
دانستنی‌های فلزات

گندله (به انگلیسی Iron Pellet) ماده‌ای است به طور گسترده برای تولید آهن خام یا همان آهن اسفنجی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله به بررسی مفهوم ، شرایط ظاهری، شیمیایی و فیزیکی گندله آهن می‌پردازیم. همچنین مطالبی در خصوص بیان تفاوت این محصول، کنسانتره و آهن اسفنجی، ذکر خواهد شد. تا انتهای مقاله با فولادینو همراه باشید.

گندله چیست؟

گندله آهن چیست؟ محصولی است که از سنگ آهن پس از انجام عملیات خردایش، ساخته می‌شود. سنگ آهن پس از خرد شدن و مشخص شدن عیار خود، نمی‌تواند برای تولید آهن به کوره بلند یا کوره‌ّای احیای مستقیم اضافه شود. دلیل این امر، وجود شرایط درون کوره و ناخالصی‌های سنگ آهن است. شرایط کوره از قبیل دما، جریان گازهای دمیده شده به درون آن و وجود اکسیژن با فشار بالا، باعث می‌شود سنگ آهن خرد شده در محیط کوره پراکنده شده و به صورت موثر به ناحیه ذوب نرسند. از این رو، تولید کنندگان شمش‌های فولادی به فکر تولید گندله افتادند. ذرات پلت با قطر کمتر از ۱۶ میلی‌متر، شرایط برای عبور از حریان‌های هوای درون کوره را فراهم می‌کنند و در عین حال، اندازه آنچنان بزرگی ندارند که انرژی زیادی برای ذوب آن نیاز باشد.
همانطور که اشاره کردیم کاربرد اصلی گندله، به عنوان ماده اصلی و اولیه کوره بلند و برای تولید فولاد است.

گندله آهن

افزودنی‌های گندله‌سازی

همانطور که گفته شد، برای تولید این محصول از نرمه سنگ آهن کمک گرفته می‌شود. اما این پیش ماده به تنهایی برای ساختن گندله، کافی نیست و به افزودنی‌های دیگری نیاز دارد. از جمله این افزودنی‌ها می‌توان به آهک و کلسیوم هیدروکسید اشاره کرد. آهک نقشی کلیدی در تولید این پیش ماده دارد. از این رو، در بیشتر کارخانه‌های تولید کننده شمش‌های فولادی، واحدهای بزرگی را به تولید و فرآوری آهک، اختصاص داده‌اند. از دیگر مواد اضافه شده برای ساخت، می‌توان به ماده معدنی بنتونیت و چسب آلی و معدنی اشاره کرد.

نرمه گندله چیست؟

نرمه گندله به ذرات غیراستاندارد و ریز گندله گفته می‌شود که در حین فرایند تولید، انبارداری و یا حمل و نقل ایجاد می‌شود. این ذرات معمولا کمتر از ۶ سانتی‌متر بوده و به شکل دایره‌ای در بازار موجود هستند. نرمه گندله در صورتی که به درستی بازیافت نشود، می‌تواند باعث هدر رفت مواد شود و با بازیافت مناسب آن می‌توان آن را دوباره وارد چرخه تولید کرد.

روش تولید گندله آهن

برای ساخت این محصول، مواد افزودنی اشاره شده در بالا، با ترتیب مشخصی با یکدیگر مخلوط می‌شوند و توسط محفظه‌های دوار، به خوبی با هم ترکیب می‌شوند. در نهایت، چسب‌های معدنی نظیر سیمان، اتصال بین ذرات را برقرار می‌کند. سپس در کوره‌های گندله‌ساز، چرخش با دور بالا، باعث شکل‌گیری گندله با اندازه قطر بین 6 تا 16 می‌شود. درنهایت برای قابل استفاده شدن گندله برای ساخت آهن، در کوره‌های پخت قرار می‌گیرند و تا قبل از استفاده، ذخیره می‌شوند.

انواع گندله

اصلی‌ترین روش دسته‌بندی کردن انواع گندله، براساس سایز آن‌ها است. بر همین اساس گندله‌ آهن را می‌توان به ۴ دسته تقسیم کرد. انواع گندله عبارتند از: گندله بزرگ (۲۰ تا۳۰ میلیمتر)، گندله عادی (۱۰ تا ۱۵ میلیمتر)، گندله ریز (۳ تا ۸ میلیمتر) و گندله اسفنجی.

آنالیز خواص گندله

این ماده علاوه بر مقادیر زیاد آهن، دارای مواد و ناخالصی‌های دیگری نیز هست که استفاده از آن به صورت مستقیم را غیر ممکن می‌کند. ترکیب شیمیایی این پیش ماده به شرح زیر است:

مادهدرصد
آهنحداقل ۶۵
اکسید آلومینیوم و سیلیکونحداکثر ۵
FeO۱
رطوبت۱
سایر۲۸

این محصول در ساختار خود 20 تا 24 درصد تخلخل دارد که برای فولاد سازی بسیار مهم است. حدود 90 درصد از گندله‌های تولید شده دارای ابعاد بین ۶ تا ۱۶ میلیمتر هستند. گندله مورد استفاده در کوره بلند و بخش احیای مستقیم دارای تفاوت‌هایی در اندازه هستند. به صورت تقریبی، پلت‌ّای با سایز بزرگتر در کوره بلند و سایز کوچکتر در احیای مستقیم، به کار می‌روند.

قیمت گندله آهن

قیمت گندله آهن از جمله مواردی است که به نوسانات ارزی بسیار وابسته است و بر اساس تغییرات این شاخص، قیمت گندله نیز متغیر خواهد بود. معمولا در ایران و همچنین سایر کشورها، قیمت روز این محصول براساس جدول قیمت روزانه متال بولتن و شاخص پلتس تعیین می‌شود.
شما می‌توانید جهت دریافت مشاوره و اطلاع از قیمت روز این محصول با شماره تلفن ۶۶۲۰۰۲۰۰۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.

خرید گندله آهن

برای خرید گندله آهن می‌توانید از شرکت‌های معتبر اقدام کنید و با مقایسه قیمت شرکت‌های مختلف، خرید مطمئن‌تری را تجربه کنید. تیم فولادینو آماده ارائه مشاوره در زمینه خرید گندله به شما کاربران عزیر است.

جمع‌بندی

در این مقاله، به بیان مفهوم گندله و تفاوت آن با آهن اسفنجی و کنسانتره پرداخته شد. در ادامه، مطالبی در خصوص افزودنی‌های مورد استفاده برای ساخت آن آورده شد و جدول ترکیب شیمیایی این پیش ماده کاربردی نشان داده شد. شما عزیزان و همراهان می‌توانید برای مطالعه مقالات مرتبط، به بخش مقالات فولادینو مراجعه کنید.

مشاوره خرید