5 دقیقه مطالعه
با نگاهی به اطراف خود در شهرهایی که در آنها زندگی میکنیم، به آسانی میتوانیم ورقهای رنگی را ببینیم. سقف خانهها، کرکره مغازهها و حتی لوازم داخلی خانهمان تنها چند نمونه از کاربرد این محصول هستند. ورق رنگی، نوعی ورق فولادی گالوانیزه شده با خاصیت رنگپذیری بالاست. این محصول، بسته به طرحش به انواع مختلفی مانند کرکرهای، شادولین و پالرمو تقسیم میشود. اما نحوه تولید ورق رنگی چگونه است؟ پیش از خرید این محصول، خوب است جواب این سوال را بدانید. با فولادسازان راه ابریشم همراه شده و با ورق رنگی بیشتر آشنا شوید.
نحوه تولید ورق رنگی به چه صورت است؟
نحوه تولید ورق رنگی ، نسبت به دیگر انواع ورق فولادی، پیچیدهتر و طولانیتر است. در ابتدا لازم است که ورق پایه، پس از نورد گرم یا سرد تولید شده و در ادامه، فرایند گالوانیزاسیون، به یکی از روشهای معمول مانند گالوانیزه گرم، سرد و غیره اجرا شود. گالوانیزاسیون، دوام ورق را در برابر خوردگی و رطوبت تا حداقل ۲۰ سال تضمین میکند. پس از آن، نوبت به رنگپذیر کردن ورق و رنگکاری آن میرسد. فولاد، بهطور خام، چندان رنگپذیر نیست و باید این خاصیت را پس از طی مراحل متعدد و دقیقی که در ادامه بررسی میکنیم، به دست بیاورد.
پاکسازی ورق
پس از تولید ورق گالوانیزه لازم است که به روشهای مختلف، سطح آن از انواع آلودگی یا چربی زدوده شود. این مرحله به کمک روشهایی مانند چربیزدایی الکترولیتی و شستشوی گرم با مواد قلیایی انجام خواهد شد. روش دوم، مرسومتر بوده، کیفیت بهتری داشته و هزینهی اجرای آن هم پایینتر است. پس از آن، سطح ورق با آب شسته شده و در معرض باد گرم، خشک میشود.
کروماته کردن ورق
یکی از مهمترین مراحل در نحوه تولید ورق رنگی ، کروماته کردن است. در این مرحله، سطح ورق با مواد شیمیایی مخصوص با هدف افزایش مقاومت در برابر خوردگی و نیز بهبود خاصیت رنگپذیری آن پوشش داده میشود. در حقیقت، در این مرحله، آستر یا پرایمر رنگ نهایی به ضخامت هفت تا ۱۵ میکرون روی ورق شکل میگیرد. کروماته کردن، خود شامل مراحل زیر است:
- پوشش ورق با ترکیبات مختلف اپوکسی و پلیاستر
- عبور ورق از کوره با دمای مشخص
- سرد کردن ورق
رنگکاری ورق
نحوه تولید ورق رنگی ، بستگی زیادی به روش انتخابی برای رنگکاری دارد. روش الکترواستاتیک یا پودری، معمولترین راهکار برای پوششدهی نهایی ورق رنگی است. در این روش، ذرات رنگ، پس از اعمال جریان الکتریکی، باردار شده و به سطح ورق با بار مخالف میچسبند. این روش، دقت، کیفیت و یکنواختی بسیار بالایی داشته و هزینهی اجرای آن هم چندان زیاد نیست. ضخامت لایهی رنگی ایجاد شده به روش الکترواستاتیک نیز بین ۲۰ تا ۲۵ میکرون است.
پس از اتمام رنگکاری، ورق را بهمنظور تثبیت پیوند رنگ با آهن، وارد کورههای پخت میکنند. در نهایت نیز یک لایه رزین پلی اتیلن ترفتالات (PET) یا پوشش PVC روی ورق اجرا میشود تا طول عمر رنگ افزایش یابد. لازم به ذکر است، که رنگکاری ورق رنگی با هریک از رنگهای اپوکسی، پلیاستر، اکریلیک، پلیآمید، فلوراید، پلیاورتان و غیره میتواند انجام شود.
سخن آخر درباره نحوه تولید ورق رنگی
پیچیدگی نحوه تولید ورق رنگی به این معنی است که هر تولیدکنندهای قادر به تولید آن با کیفیت لازم نیست. به همین دلیل، ضروری است که هنگام خرید این محصول، به اعتبار برند، ضمانتنامهها و درج اطلاعات کافی روی بستهبندی آن دقت داشته باشید. وبسایت فولادینو، ضمن همکاری با بهترین تولیدکنندههای ورق رنگی در کشور، امکان خرید آسان و سریع و نیز استعلام قیمت بهروز آن را فراهم کرده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره ورق رنگی، پیشنهاد میشود مقاله ورق رنگی چیست را مطالعه کنید.